771 служители на МВР, експерти и специалисти са участвали в операцията по обезвреждането на цистерните от дерайлиралата влакова композиция в района на жп гарата в Хитрино. Това съобщават от пресцентъра на МВР, разпространявайки до медиите обстойна информация за хронологията на спасителната операция.

Припомняме, че днес успешно приключи извеждането на последната цистерна от влаковата композиция. Жителите на селото ще могат поетапно да се връщат по домовете си.

Използвани са 223 единици техника - 16 пожарни автомобила, два водоносни автомобила, автомобил - мобилен команден пункт, автостълба, 18 контейнеровоза, два седлови влекача, осем спасителни автомобила, шест микробуса, два челни товарача, багер, 10 гондоли за чакъл, валяк, четири тежки крана, два специализирани автомобила за тежки товари, вишка, аварийно-възстановителен влак, седем автоцистерни, 25 служебни автомобила, автомобил за въздушно разузнаване, 116 патрулни и оперативни автомобила и автомобил с термовизионна камера.

От силовото ведомство допълват, че е бил осигурен модул на Военно-медицинска академия (ВМА) и 9 линейки от Шумен и близките области.

Изтеглиха всички цистерни от Хитрино
Обновена

Изтеглиха всички цистерни от Хитрино

Хората ще започнат да влизат в селото

Припомня се, че сигналът за инцидента е получен в 5.42 часа на 10 декември. Първите два пожарни автомобила са се отправили към мястото в 5.43 часа. Те пристигнали в 6.00 часа, тъй като разстоянието до село Хитрино е около 20 км.

Минути по-късно към района се отправили още пожарни и транспортни автомобили с общо 80 служители на шуменската "Пожарна безопасност и защита на населението". Пожарни автомобили от Разград и Търговище са пренасочени към Хитрино чрез Националния оперативен център на "Пожарна безопасност и защита на населението". С оборудване за търсене и спасяване са пренасочени и средства от секторите "Специализирани оперативни дейности" в Русе, Варна и Велико Търново.

От пожарната във Велико Търново е бил изпратен мобилен команден пункт. Целта била да се осигури управлението на действащите екипи.

От МВР обясняват, че в рамките на два часа на мястото на произшествието са били съсредоточени автомобили и служители на ГДПБЗН, полицаи от ОДМВР - Шумен, от Зоналното жандармерийско управление - Варна и Бургас, както и екипи на Спешна помощ от Разград, Търговище, Шумен и Варна. Бил осъществен контакт с Министерството на здравеопазването за нужната от транспортиране на пострадали. С Министерство на отбраната е съгласувана готовността за изпращане на хеликоптер.

От подробната хронологична справка става ясно, че когато пристигнали на мястото на инцидента дежурната смяна заварила, че на около 400-500 м по протежение на железопътните релси и около 100 м в дълбочина има мащабни разрушения. Горели и многобройни пожари, предизвикани от взрива.

Част от цистерните били дерайлирали. Газ изтичал от две от тях. Изтичането било придружено с пламъчно горене.

От шуменската пожарна незабавно започнали да търсят и спасяват пострадали. Започнали да охлаждат горящите цистерни и да гасят част от сградите в близост до обърнатите цистерни.

С помощта на жителите на селото били установени възможните места с пострадали и затрупани хора. Оттам са намерени и изведени шестима души с множество термични, разкъсно-контузни и порезни рани. Пострадалите са откарани в МБАЛ-Шумен с екипи на спешна помощ. След преглед в зависимост от състоянието им са настанени за лечение в различни болници.

Петима психолози от лабораториите във Варна и Плевен, както и от Института по психология на МВР са изпратени петима психолози, които да оказват психологична помощ на засегнатите жители.

Частично или напълно разрушени са повече от 50 къщи.

Планът за действия при извънредни ситуация на ГДПБЗН е задействан в 6.00 часа. С премиерска заповед е въведен и Националният план за защита при бедствия в частите "Действия при големи катастрофи (автомобилни, железопътни, по вода и авиационни)". Създаден е национален щаб под ръководството на Борисов. В щаба влизат министрите Румяна Бъчварова,Томислав Дончев, Ивайло Московски и Петър Москов. Членове на щаба са също главсекът на МВР Георги Костов и шефът на пожарната Николай Николов.

Към БДЖ е подадено разпореждане да се изпрати локомотив, за да бъде изтеглена задната част на композицията - 12 незасегнати вагона. Разрешението да започне изтеглянето им до град Плиска е дадено около 11.00 часа в злополучния ден.

Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е изпратила два крана, които да вдигнат дерайлиралите вагони.

На 10 декември е установено изтичане на газ пропилен. След това започнало организирането на претоварването на опасните вещества от авариралите цистерни в автоцистерни. За целта били наети външни специализирани фирми.

Жителите на селото са евакуирани и е осигурено денонощно дежурство от жандармеристи и полицаи. Целта е да бъде опазено имуществото на хората.

Стартирали и операциите по преточването на опасните цистерни и тяхното извеждане на безопасно място.

От МВР изтъкват, че екипите са работили при изключителен риск. Въпреки тежките метеорологични условия - ниски температури и силен вятър, е продължило непрекъснатото обезопасяване на разхерметизираната цистерна.

През деня е осигурена възможност на жителите на селото да нахранят животните си или да вземат от домовете си лекарства и лични вещи. Те са съпровождани от специални екипи. Влизането в селото се разрешавало само при крайна необходимост, става ясно още от справката на МВР.