Днес в 14.00 жителите на Хитрино ще могат да влязат в селото. Това обяви силовият министър в оставка Румяна Бъчварова по време на съвместно заседание на вътрешна и транспортна комисия за Хитрино.

По думите й операцията по обезвреждане била с изключителна сложност. 106 пожарникари са се включили при първоначалния взрив. Над 50 полицаи също са били на мястото. 9 спешни екипа веднага са се включили. Веднага е направена връзка с Министерство на отбраната при нужда да се включи хеликоптер, но намесата му не се е наложила.

Повече от 50 къщи са пострадали при първоначалния оглед. Точният брой тепърва ще се уточнява, стана ясно от думите на Бъчварова.

Изтеглиха всички цистерни от Хитрино
Обновена

Изтеглиха всички цистерни от Хитрино

Хората ще започнат да влизат в селото

Припомняме, че трагедията стана на 10 декември малко след 5.30 часа. При навлизане в гара Хитрино от влакова композиция дерайлираха цистерни с газ пропан-бутан и пропилен. След теч на газ от една от цистерните и запалване, последва взрив. Загинаха 7 души. В населението място е обявено бедствено положение. Местните жители бяха евакуирани веднага и все още не им е позволено да се върнат по домовете си. Много от тях останаха и без покрив, тъй като взривът унищожи къщите им.

Вчера прокуратурата обяви, че влакът е влязъл в населеното място с двойно по-висока скорост от позволеното.

Отменят евакуацията в Хитрино след изтеглянето на последната цистерна

Отменят евакуацията в Хитрино след изтеглянето на последната цистерна

Надяват се това да стане още днес

Едва преди два дни е обезвредена най-опасната цистерна. Течът на газ е бил продължителен. 80 служители на жандармерията са пазели селото през деня и 20 през нощта. Сложността на операцията идвала от различното положение на цистерните. Ситуацията допълнително се усложнила заради лошите метеорологични условия.

Работихме добре, отчете Румяна Бъчварова. Дейностите били адекватно разпределени. Хората, участвали в операцията, са колкото жителите на Хитрино, изтъкна вътрешният министър.

От думите й стана ясно, че достъпът до селото няма да стане наведнъж за всички. С охрана от МВР и експерт ще се влиза в къщите, за да се прави измерване дали няма наслагване на газ в приземните етажи на къщите. МВР представи филм за действията си по време на операцията.

Държавата работи много адекватно, увери от своя страна транспортният министър в оставка Ивайло Московски. Той обясни цялата хронология на трагедията. Московски посочи, че при дерайлирането на част от вагоните кука от теглич е пробила цистерната, която предизвика взрива в Хитрино.

До обяд и последната цистерна да бъде изтеглена. Започва поетапно влизане в селото. Бързо се работело за възстановяване на живота в Хитрино, увери още Ивайло Московски.

Изключително трагичен инцидент, коментира той. Няма данни причина за инцидента да е инфраструктурата или в композицията. Засега основната версия е високата скорост на влака. Месеци ще трябват за възстановяване на жп инфраструктурата, както стана ясно от обяснението на Московски.

Червените депутати поискаха да дойде Николина Ангелкова в качеството й на бивш служебен транспортен министър. След като тя дойде, социалистите я атакуваха, че не е осигурила европари за ремонт на жп трасето. Николина Ангелкова пък отговори, че те спекулират. Тя цитира писмо от Европейската комисия, в което се казва, че кабинетът "Орешарски" не включил въпросното жп трасе.

Вашите обвинения са некоректни и манипулативни, подчерта настоящият министър на туризма. Като служебен министър на транспорта тя се съобразявала със заложените приоритети от Орешарски.

По-рано опозицията скочи, че на заседанието липсва вътрешният министър Румяна Бъчварова. Заместникът й Красимир Ципов обясни, че тя ще уважи законодателния орган. Закъсняла, защото била привикана на спешна среща при премиера Бойко Борисов.