Петима души загинаха след взрив на дерайлирали влакови цистерни, които превозват пропан-бутан. 27 ранени са в Шуменската болница, 5-ма са във Военноморската болница във Варна, съобщи Нова телевизия. 

В 14:00 часа стана ясно, че всички жители на село Хитрино ще бъдат евакуирани, за да бъде източено горивото от обърналите се цистерни. Информацията съобщи пред БНР началника на НСПАБ Николай Николов. Операцията ще продължи ден-два, домовете на хората ще бъдат охранявани.

Създадена е организация за извеждане на всички жители на село Хитрино, увериха минути по-късно от МВР. 

Пожарникарите продължават да доизгасяват отделни огнища, проверяват се и всички сигнали за затрупани хора.

В Шуменската болница продължават операциите в 6 хириргични зали. Общо постъпилите са 26, от които 1 починал. Трима в много тежко състояние, каза директорът на болницата д-р Атанас Атанасов. 

Първата линейка е била в село Хитрино в 05:54 часа, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Приведоха в действие Националния план за защита при бедствия. Подготвя се решение на Министерския за обявяване на 12 декември 2016 година, понеделник за ден на национален траур.

Болницата има готовност да поеме още около 10 тежко пострадали пациенти. В случай на по-голям брой има координация с близки лечебни места. Има необходимост от кръв за пострадалите.

Седем от вагоните на товарния влак на частна компания са се обърнали, при което е избухнал взрив и пожар. Пожарът е овладян. Огнеборците обливат с вода обърналите се цистерни, за да предотвратят опасността от втори взрив.

От експлозията е разрушена сградата на гарата, както и домове, които са в близост до жп-линията. Хората от селото са евакуирани. Районът около врзива е отцепен. Пристигат още сили на НС "Жандармерия".

Медици от БЧК помагат в село Хитрино

Медици от БЧК помагат в село Хитрино

Eкипи на БЧК от Троян и от Пловдив пътуват към село Хитрино с кучета

Няма опасност от нов взрив, заяви за News.bg началникът на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев.

Има разрешение вагоните, които не са дерайлирали, да бъдат прибрани. Те първо трябва да бъдат източени, защото са пълни с пропилен, заяви директорът на НКЖИ инж. Минчо Ламбрев.

Няма замърсяване на въздуха, съобщиха от Регионалната инспекция по Околната среда и водите в Шумен.

Няма замърсяване на въздуха в района на взрива в село Хитрино

Няма замърсяване на въздуха в района на взрива в село Хитрино

Експертите продължават с измерванията

Сигналът за инцидента е подаден в 5.42 часа тази сутрин. Влаковата композиция е дерайлирала, когато навлизала в Хитрино. Чут е силен взрив. Избухнал е пожар.

Първоначалната информация бе за четирима загинали. По-късно младеж почина в шуменската болница.

Влаковата линия минава през селото. Кметът Нуридин Басри определи ситуацията като апокалипсис.

Шефът на пожарната гл. Комисар Николай Николов посочи, че може да има още загинали.

От ДПС търсят доброволци за село Хитрино

От ДПС търсят доброволци за село Хитрино

Обявен е телефон 0886317945

150 пожарникари търсят оцелели. Спасителите и пожарникарите са от Шумен, Разград, Търговище, Варна и Русе. От срутилите се къщи са извадени 12 души.

Дерайлиралият при влизане в Хитрино влак е 1750 тона. Той е имал 2 локомотива начело. Превозвал е пропилен и 4 вагона с пропан-бутан. Над 7 вагона са се обърнали. Един от тях се взривява. Максималната скорост, с която влакът трябва да влезе в района на гарата е 45 км/час, заяви директорът на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев пред БНР.

Във взривената композиция е имало 26 цистерни, от които 3 с пропан-бутан, 3 празни.

Следователи, съдебни медици, криминалисти и експерти от Националната следствена служба ще се включат в разследването. Директорът на частната компания, която е превозвала опасния товар е на място, ще бъде разпитан, уверяват от прокуратурата.

Петима загинали при взрив на цистерна в Хитрино, МВР евакуира селото
Обновена

Петима загинали при взрив на цистерна в Хитрино, МВР евакуира селото

Десетки са ранени

По първоначални данни инцидентът е предизвикан от висока скорост. Части от влаковата композиция са дерайлирали.

Инфраструктурата е била напълно изрядна, посочи министърът в оставка Ивайло Московски за Нова телевизия. Композицията е била правилно композирана, с необходимите буферни вагони. "Не искам да влизам в предположения", заяви министър Московски. Той все пак уточни, че може би наистина става въпрос за превишаване на скоростта.

Разрушени са поне 20 постройки. Всички медицински заведения са вдигнати под тревога. Има призив за даряване на кръв.

Премиерът в оставка Бойко Борисов е на място. Той увери, че държавата ще помогне на пострадалите хора. 

Президентът Росен Плевнелиев призовава гражданите да оказват съдействие на спасителните екипи в района на катастрофата край гара Хитрино.

От МВР заявиха, че вече е започнало е изтеглянето на 12 от вагоните, дерайлирали край гара Хитрино. Към момента има потвърдени данни за петима загинали и 27 ранени. Евакуирани са 40 домакинства. 

Според началника на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев макар и да има решение, към 12:30 все още не бе възможно да се изтеглят обърналите се цистерни. Причината е, че следователите трябва да приключат своята работа.

От БДЖ са дали три локомотива за необходимите маневрени дейности в района на инцидента.

22 пожарни екипа от Шумен, Разград, Търговище, Варна, Русе и В. Търново, приоритетно охлаждат обърнатите цистерни, погасяват възникналите пожари и извършват издирване за пострадали хора.

Пострадали са над 50 къщи и други обществени сгради. Към момента има потвърдени данни за петима загинали и 27 ранени, съобщиха от МВР. Евакуирани са 40 домакинства. Няма пряка опасност за останалите хора от населеното място.

Според хората в селото, пожарникарите са се забавили. 

Движението през Хитрино е спряно, не се допускат никакви автомобили. Въведен е обходен маршрут от разклона Тимарево - Длъжко - Струйно.