Няма опасност от втори взрив в село Хитрино, където рано тази сутрин цистерни от товарен влак дерайлираха. Пожарната облива всички полегнали вагони. Ще изтеглим само тези цистерни, които са на железния път, заяви за News.bg началникът на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев.

Към 12:30 часа изтеглянето все още не е възможно, тъй като следователите продължават установавяне на причините за трагедията, увери инж. Ламбрев.

Минути по-късно от МВР съобщиха, че се очаква към 13 часа на мястото на инцидента да пристигнат и кранове на БДЖ, с които да бъдат вдигнати обърнатите цистерни.  

Националният железопътен превозвач е предоставил три локомотива за необходимите маневрени дейности в района на инцидента, съобщиха от БДЖ.

От БДЖ-"Товарни превози" уверяват, че имат пълната готовност да реагират на момента при необходимост от предоставяне на допълнителна техническа помощ.

Няма замърсяване на въздуха в района на взрива в село Хитрино

Няма замърсяване на въздуха в района на взрива в село Хитрино

Експертите продължават с измерванията

Преместването на полегналите цистерни ще стане след като бъде източен полипропилена от тях. Представители на ДАНС и на полицията са на място, съдействат на следствените органи.

Не може да уточним броя на починалите, каза инж. Ламбрев. Очаква се това да стане след като спасители и следователи претърсят с кучета всички разрушени постройки.

Петима загинали и над 30 ранени при взрив на цистерни в село Хитрино
Обновена

Петима загинали и над 30 ранени при взрив на цистерни в село Хитрино

Подготвят решение на МС за обявяване на 12 декември за ден на национален траур

В селото ще се създаде организация, където да пренощуват хората, загубили домовете си. След това да се мисли обезпечаването им с покрив.

Вода е осигурена от БЧК. Областният управител на Шумен е на място и заедно с представителите на останалите институции координират спасителните действия, допълни инж. Ламбрев.

Има пряка опасност за спасителните екипи в село Хитрино, заяви за Нова телевизия директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Той посочи, че спасителните екипи продължават да търсят оцелели под отломките.

Животът и здравето на жителите на Хитрино не са застрашени.

Община Шумен е в готовност да предостави допълнително жилища за евакуираните, ако е необходимо.

Припомняме, при обръщането на цистерни от товарния влак бе причинена мощна експлозия. Петима души починаха. Ранените са над 30 души.