Прокурори и следователи от Окръжната прокуратура в Шумен започнаха разследване на престъпление по транспорта, съобщиха от прокуратурата.

Огледът на местопроизшествието в Хитрино, при който в след дерайлиране на влакова композиция загинаха петима и бяха унищожени множество домове, е започнал рано тази сутрин.

Петима загинали и над 30 ранени при взрив на цистерни в село Хитрино
Обновена

Петима загинали и над 30 ранени при взрив на цистерни в село Хитрино

Подготвят решение на МС за обявяване на 12 декември за ден на национален траур

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров към мястото на инцидента са изпратени окръжният прокурор и двама негови заместници, както и петима следователи от следствения отдел на ОП - Шумен.

По разпореждане на главния прокурор дежурни екипи от Национална следствена служба също пътуват към село Хитрино.

В екипите от НСлС участват следователи, ръководени от заместник- директор на НСлС, съдебни медици, криминалисти и експерти.

На място с участие на служители на МВР и специалисти по противопожарна безопасност започват и първоначалните действия по разследване - оглед на местопроизшествие и разпити на свидетеи.

След допускането на разследващите екипи до влаковата композиция ще бъдат иззети измервателните уреди от локомотива. Установено е, че железопътният транспорт е бил осъществен от частно дружество "Бул Маркет", чийто управител е на мястото на инцидента и ще бъде разпитан.

Създадена е организация за изземване на документацията от седалището на дружеството в Русе, както и от мястото на композирането на влаковата композиция на гара Бургас. Разследването продължава, увериха от прокуратурата.

Припомняме, рано сутринта на гарата в Хитрино се обърнаха няколко вагони-цистерни. Последва взрив и пожар. Петима са загинали, над 30 са ранените.