Само една цистерна от злополучната влакова композиция е останала в Хитрино. Очаква се тя да бъде изведена днес от селото. След това евакуацията ще бъде отменена.

Пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов заяви, цитиран от БиТиВи, че силно се надява евакуацията да бъде отменена в рамките на деня. Веднага след това ще бъде задействан план, който е съставен заедно с общинското ръководство и кмета. Планът предвижда собственик на имот, служител на МВР и експертно лице от "Пожарна безопасност и защита на населението" да влизат в къщите в отцепения район.

Костов посочи, че ще бъдат направени замервания за концентрация на опасни вещества. Той увери, че имат готовност и специализирана техника, която да се осигури, при необходимост. Ще бъде направено вентилиране на къщите, за да няма опасност за хората. Георги Костов увери, че всички къщи ще бъдат проверени.

Влакът се е движил с двойно по-висока скорост в Хитрино
Обновена

Влакът се е движил с двойно по-висока скорост в Хитрино

78 км/ч е била скоростта му при ограничение от 40 км/ч

Жителите на Хитрино вярват в кмета си и затова са убедени, че селото ще се възстанови. Имотът на Атанас Алексиев е понесъл големи щети. Той споделя, че е отишъл за 10 минути и е видял, че от двете къщи нищо не е останало. Всичко било паднало. "Работих 10 години в чужбина за няма нищо", споделя Алексиев.

Той се надява днес да ги пуснат в селото, за да видят какво е останало.

От своя страна говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че прокуратурата не се съмнява в психичното здраве на двамата машинисти, карали композицията. Въпреки това ще им бъде назначена психиатрична експертиза. Двамата са потърсили помощ в психиатрични заведения в Русе.

Припомняме, че според обвинението влакът е влязъл в гарата на селото със 78 км/час. Разрешените са 40 км/час. От прокуратурата подчертават, че са нарушени правилата за движение. Движейки се с превишена скорост, машинистите са причинили дерайлиране на композицията и смърт по непредпазливост на 7 души. От 5 до 25 години затвор предвижда обвинението в престъпление по транспорта.

Румяна Арнаудова коментира, че при разпита си след инцидента машинистите са заявили, че не са карали с превишена скорост.

Тя подчерта, кръгът на обвинените не се изчерпва с машинистите. Обект на разследване е и поведението на фирмата-превозвач. Освен това не се изключва възможност железният път да е имал технически проблем.