Дерайлиралият в Хитрино влак се е движил с двойно по-висока скорост от допустимата, сочи изготвената съдебно-техническата експертиза. Композицията е навлязла в Хитрино със 78 км/ч, при ограничение 40 км/ч, обяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова брифинг по повод инцидента.

Изготвена е и пожаро-техническа експертиза, която трябва да установи са чии действия са довели до избухването на цистерните. От Окръжна прокуратура-Шумен са започнали действия по привличането на двамата машинисти като обвиняеми за причиняване на смърт по непредпазливост на 7-те загинали.

Всеки момент машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков ще бъдат обвинени. По-рано машинистите са били настанени в психиатрия. Въпреки това, те ще бъдат задържани за 72 часа. Ще им бъде назначена психиатрична експертиза, ако се наложи, ще бъдат преместени в психиатрията към затвора в Ловеч.

Според прокурорите, инцидентът не може да се дължи единствено на действията на машинистите.

Пожаро-техническата експертиза, която трябва да бъде довършена, ще даде първоначално становище за причината за взрива и пожара. При преобръщането на цистерните и ударите между тях, една от тях се е разхерметизирала. Образувал се е отвор, от който започнало да тече пропилен. Газът е започнал да се разпространява във всички посоки, а силният вятър допринесъл за това.

Настъпило е възпламеняване на газов облак от печка на твърдо гориво, която била в детската стая на една от разрушените къщи. Именно оттам възникнал взривът. Във въпросното жилище има загинали хора. Огънят обхваща още къщи и дървета.

На базата на данните от техническата експертиза, прокурорите са отчели, че двамата машинисти са причинили най-тежкия резултат, като не са спазили ограничението на скоростта. "Движейки се със 78км/ч, при ограничение 40 км/ч, те са предизвикали дерайлиране на композицията, което е довело до повреждане на вагоните, изтичане на газ и последвалия взрив", коментира Арнаудова.

Не е изключено кръгът от обвиняеми да се разшири. Предстои събирането на още доказателства.