В Хитрино почти пет месеца след трагедията отломките и терените са разчистени, но строителство още няма, показа репортаж на Нова телевизия.

Ремонтирани са само няколко покрива и на всички пострадали къщи е подменена дограмата.

Четири месеца след смъртоносния взрив в село Хитрино за възстановяването са похарчени почти половината от средствата, събрани в дарителската кампания.

След трагедията хора от цялата страна събраха 2 036 000 лева. От тях 160 000 са похарчени за осигуряване на топъл обяд през зимните месеци, а 845 000 - за ремонти и обзавеждане.

Обществения съвет на Хитрино е направил опис кой от какво обзавеждане има нужда. Хората купуват каквото трябва, а след това администрацията възстановява сумите.

Кметът е категоричен, че пари на ръка предварително няма да се раздават. В момента се изготвят плановете за ремонт на всяка къща и се изготвят проекти за изцяло съборените домове.

Очакванията са до края на есента хората от Хитрино да влязат в нови домове. Едва догодина ще се заемат с възстановяването на общинските имоти и инфраструктурата.

146 хил. лева са получили жителите на Хитрино от събраните дарения

146 хил. лева са получили жителите на Хитрино от събраните дарения

Хората се опасяват, че част от даренията няма да стигнат до пострадалите

Припомняме, на 10 декември 2016 година след дерайлиране и взрив на товарен влак, превозващ цистерни с пропан и пропилен седем души загинаха, 29 бяха ранени. Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.