Едва 146 хиляди лева са получили хората в Хитрино. Събрани са над 2 милиона лева от дарения, съобщи БНТ.

Причината е, че по-голямата част от помощта пострадалите ще получат, след като домовете им бъдат възстановени и срещу фактури за закупеното обзавеждане. Жителите на пострадалото село се притесняват дали ще получат обещаната помощ.

В Националната дарителска кампания за Хитрино са събрани общо 2 милиона 76 хиляди 495 лева. От тази сума още в края на миналата година общината получи 160 хиляди лева за храна на хората от селото през зимата. Tези пари вече са отчетени пред Националния обществен съвет, който контролира как се харчат събраните средства.

През май започва възстановяването на Хитрино

През май започва възстановяването на Хитрино

Пострадало при експлозията от железопътната катастрофа през декември

Основната част от даренията - 1 804 500 лева - е заделена за текущи ремонти, електроуреди и мебели. Помощта е разпределена между 3 групи. В първата са 30-те домакинства, които трябва да бъдат изградени от основи. За тях има по 2 900 лева за елeктроуреди и по 12 хиляди лева за обзавеждане. Тези пари ще бъдат преведени след като домовете им бъдат построени.

За частично разрушените 70 къщи сумите за уреди и мебели са по-малки. От тези пари към момента са преведени само 25%, защото хората все още не са готови със строителните работи по домовете си. Същевременно мобилните оператори все още не са превели всички пари от пратените смс-и. По договорите, подписани между БЧК и телекомите, това става в срок от 3 месеца и е така при всяка дарителска кампания.

Над 10 млн. лева може да са исковете за обезщетения в Хитрино

Над 10 млн. лева може да са исковете за обезщетения в Хитрино

Наследници на загинали и пострадали подават жалби в съда

Най-много са къщите в третата група - общо 200 домове с по-малки щети. Цялата сума от 450 хиляди лева за тях вече е преведена. Отделно за текущи ремонти, врати и остъкление са предоставени и 225 хиляди лева.

Кампанията за Хитрино приключи преди почти 3 месеца, а за мнозина от селото помощта все още е в бъдеще време. И дарителите питат какво става с парите.

Един от дарителите - Васил Рабухтчиев, обяснява, че всичко в България - добро или лошо, се случва и отминава за няколко дни и ние забравяме за него. "Смело мога да заявя, че част от парите, според мен, ще бъдат откраднати или заделени за някакви други нужди", каза той.

 

В селото вече има слух, че парите от даренията щели да свършат до месец май. Фатме Ахмед е купила нови електроуреди, които ще сложи в дома си, след като той бъде ремонтиран. Сега техникатa стои покрита на двора. Казва, че е получила част от сумата и очаква до десетина дни да получи и парите за мебелите.

"Слухове се пускат от хората, че вече няма да помагат, свършили били парите, ей такива едни глупости", заяви Фатме Ахмед.

По три версии работи прокуратурата за инцидента в Хитрино

По три версии работи прокуратурата за инцидента в Хитрино

Изключва се умишлено действие или терористичен акт

Изплащането на парите става след представен документ и проверка от тричленна комисия. Тя проверява на място дали закупените вещи отговарят на документите. Чак тогава се пуска фактурата за плащане. Иначе няма как да се гарантира, че парите се ползват за каквото са дарени, казват от местния обществен съвет, който следи къде отиват даренията.

Анета Петрова, представител на Обществения съвет в Хитрино запита дали има гаранция, че след като се дадат парите, хората ще си купят уреди. "Всеки разход с някакъв документ трябва да се оправдае. От БЧК има решение кой уред до колко лева да се закупи и няма как да бъдат дадени парите на ръка".

В началото на месец май ще започне изграждането на 11-те напълно разрушени къщи. Извършен е оглед на домовете, които ще бъдат ремонтирани с държавна помощ от 5 милиона лева.

Според Ахмед Ахмед, заместник-кмет на община Хитрино по тази програма ще бъдат възстановени домовете на хората, ще бъдат направени текущи ремонти, основни ремонти, оттам-нататък възстановяване на компрометираната дограма също ще бъде платена от там.

Общината е подготвила инфраструктурни проекти за близо 10 милиона евро, които ще бъдат финансирани от Европейския съюз. С тези пари ще се ремонтират улиците, осветлението и обществените сгради.

Припомняме, на 10 декември 2016 година след дерайлиране и взрив на товарен влак, превозващ цистерни с пропан и пропилен седем души загинаха, 29 бяха ранени. Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.