До средата на май в Хитрино ще започне изграждането на нови къщи на мястото на срутените при експлозията от железопътната катастрофа на 10 декември 2016 година домове.

Новината съобщи вчера на импровизирана пресконференция в община Шумен кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, цитиран от "Монитор".

Над 10 млн. лева може да са исковете за обезщетения в Хитрино

Над 10 млн. лева може да са исковете за обезщетения в Хитрино

Наследници на загинали и пострадали подават жалби в съда

"До края на тази седмица ще са готови разрешителните за строеж на първите пет имота, а следващата седмица и на останали шест. Това са първите къщи, които ще бъдат построени безвъзмездно от Камарата на строителите в България", обясни кметът на Хитрино.

Исмаил добави също, че и Камарата, и фирмите изпълнителки вече били подготвени да започнат вдигането от руините на разрушеното село.

До края на април започва строежът на новите къщи в Хитрино

До края на април започва строежът на новите къщи в Хитрино

Новите къщи ще отговарят напълни на нуждите на хората

"След тези къщи предстои да се изградят и другите 11, чието строителство се финансира от Министерството на труда и социалната политика. Предстои да се уточни визията им, да се издадат разрешителни за строеж, което ще стане до средата на юни", допълни още кметът на Хитрино.

Междувременно вече приключват ремонтите в по-малко разрушените къщи, като е сменена навсякъде дограмата и вървят довършителни вътрешни ремонти.

Кметът изрази надежда, че Хитрино ще се превърне в пример за възстановяване на населено място след бедствие и до настъпването на зимата строителството на новите къщи и ремонтите по домовете на пострадалите семейства ще бъдат приключени.

Общината почти е подготвила и внасянето на проекти по европейската програма за развитие на селските райони. По един от тези проекти ще бъде извършен и ремонт на сградата на общинската администрация.