Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за частната охранителна дейност.

След като по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров сезира КС с искане някои разпоредби от Закона за частна охранителна дейност да бъдат обявени за противоконституционни, държавният глава също поиска Конституционният съд да се произнесе относно разпоредбите на чл. 5, ал. 1, т. 6, чл. 27, чл. 28, чл. 29 и § 1, т. 2 , както и на свързаната с тях разпоредба на § 1, т. 5 от Закона за частната охранителна дейност (ЧЗОД) (обн. ДВ. бр.10 от 30 януари 2018 г.). Тези разпоредби регламентират охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност.

Цацаров: Държавата отговаря за сигурността на гражданите, не частни фирми

Цацаров: Държавата отговаря за сигурността на гражданите, не частни фирми

Цацаров иска КС да се обяви против разпоредби в Закона за частната охранителна дейност

Според изложените от държавния глава мотиви, посочените разпоредби противоречат на чл. 4, ал. 1, чл. 7, чл. 8, чл. 105, ал. 2, чл. 143, ал. 3 от Конституцията.

Президентството аргументира това, посочвайки, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт.

"Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред", посочва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.

Радев напомня, че според Конституцията Министерският съвет и областните управители са натоварени с функциите за осигуряването на общественото спокойствие и безопасност и допълва, че осигуряването на обществения ред е част от ръководенето и осъществяването на вътрешната политика на страната.

"Министерството на вътрешните работи е строго йерархична структура с присъщата й субординация, отчетност и контрол. Поверяването на функции по опазване на обществения ред на частноправни субекти, спрямо които са неприложими посочените принципи, поражда риск при осъществяване на тази дейност", посочва президентът, визирайки чл. 116, ал. 1 от Конституцията, чл. 9 ал. 1 от Закона за политическите партии и чл. 146, ал. 3 от Закона за МВР, според които служителите, които се грижат за опазването на обществения ред, независимо от длъжността, която заемат, трябва да са политически неутрални и да се ръководят единствено от закона. В обновения Закон за частната охранителна дейност това изискване не е поставено, категоричен е Радев.

Според Радев липсват и специфични изисквания и конкретика относно патрулирането и комплекса специфични дейности, които ще бъдат прилагани за защита на имуществото и населението в урбанизираните територии, както и ограничаването на конституционната защита, която получават гражданите под формата на отговорност на държавата за вредите, причинени от собствените ѝ органи и лица, поставяйки охраната на урбанизираните територии във формата на частната охранителна дейност.

ДБГ иска от президента вето на Закона за частната охранителна дейност

ДБГ иска от президента вето на Закона за частната охранителна дейност

Смятат, че правителството и мнозинството обявяват капитулацията си в сектор Сигурност

Припомняме, на 19 януари и от  ДБГ поискаха президентско вето върху Закона за частна охранителна дейност. От партията призоваха президентът Радев да сезира и Конституционния съд за тълкуване на част от текстовете.

В края на месец януари работодателите също поискаха президентско вето върху този закон. Техните мотиви бяха различни - искат по-лек лицензионен режим за частната охранителна дейност. С приемането на предложения от Министерски съвет проект, правителството и мнозинството обявяват капитулацията си в сектор Сигурност, невъзможността си да се справят с опазването на сигурността на българските граждани и тотален отказ да реформират системата, обявиха от ДБГ.

Работодатели искат президентско вето на Закона за частната охранителна дейност

Работодатели искат президентско вето на Закона за частната охранителна дейност

Новият закон налага свръхрегулация на сектора, в противовес на тенденцията за намаляването на регулаторните режими в България и ЕС