"Движение България на гражданите" ще внесе искане за налагане на вето от страна на президента Румен Радев на Закона за частната охранителна дейност. Това реши Изпълнителният съвет на партията.

С приемането на предложения от Министерски съвет проект, правителството и мнозинството обявяват капитулацията си в сектор Сигурност, невъзможността си да се справят с опазването на сигурността на българските граждани и тотален отказ да реформират системата, коментира председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Недопустимо е хора без специална подготовка да имат полицейски правомощия и да носят оръжие, с което могат да убиват, категоричен е Делчев. Според думите му този закон е възможност за феодалните кметове да си наемат частна армия, която да ги брани от гражданите и закона и да налага репресия.

В мотивите си към искането за вето до президента ДБГ отбелязват редица нарушения на Закона за нормативните актове, несъответствия с българското и европейското законодателство и опит за покарване на лобистки текстове, облагодетелстващи част от охранителните фирми.

ДБГ призовава президентът Радев да сезира и Конституционния съд за тълкуване на част от текстовете.