От 23 шефове на дирекции само трима са на работата. Останалите 20 са в болничен. Имаме кардинален проблем, призна пред Нова телевизия новият шеф на фонда Васил Грудев.

В края на миналата седмица Васил Грудев пое фонда. Управителният съвет на ДФЗ прие подадената от Живко Живков молба за освобождаване от поста изпълнителен директор. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджът на ДФЗ. УС прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. На заседанието бе освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев.

Васил Грудев поема ДФ "Земеделие"

Васил Грудев поема ДФ "Земеделие"

И Калоян Костадинов е подал оставка

Грудев очаква с бързи темпове да се преодолее стресът в ДФЗ. И Грудев е шокиран от служителя с милиони и потвърди информацията за сметка от 1,8 милиона лева и това, че служителят е давал парите на фирми за бързи кредити. Не зная какво работи този служител, изтъкна той. Не го познавам, призна новият шеф на фонда. Служителят бил на ниско ниво в ДФЗ.

Покрай този служител не трябва да се слагат под общ знаменател всички служители, коментира Васил Грудев. Познава обвинения заместник-директор на фонда. Познава Калоян Костадинов като честен и почтен човек. Грудев не вижда връзка между Костадинов и Миню Стайков.

Възможно е да функционира фонд "Земеделие" без да се краде от него, убеден е новият директор на ДФЗ. Той трябва да бъде оздравен. Грудев иска отварянето на фонда и пълна електронизация на системите му. Той планира изграждането на модерен колцентър, който да е връзката между бенефициентите и експертите. Той ще функционира 24 часа.

Около 600 хиляди лева са върнати от неправомерно усвоени пари за къщи за гости. Общо трябва да се върнат 10 милиона лева.

Спецпрокуратурата влезе в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков

Спецпрокуратурата влезе в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков

Претърсват се кабинети и се иззема документация

В петък петимата обвинени служители от ДФЗ бяха освободени под гаранция. Те бяха задържани на 16 юли, когато Спецпрокуратурата влезе в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков. На следващия ден от прокуратурата уточниха, че служител на фонда е раздавал заеми от 1.8 млн. лв. на фирми, но име не бе посочено.