Васил Грудев ще е новият изпълнителен директор на фонд "Земеделие". Новото ръководство на фонда е избрано от управителния съвет, съобщават от МЗХ.

От април 2006 г. до август 2013 г. Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008 г. е експерт в отдел "Директни плащания на площ". През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел "Технически инспекторат".

От август 2011 г. до август 2013 г. е заместник - изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ. В периода август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на земеделието и храните.

Десислава Танева: Не сме най-черните

Десислава Танева: Не сме най-черните

Има и злоупотреби, но повечето къщи за гости работят като такива

Управителният съвет на ДФЗ прие подадената от Живко Живков молба за освобождаване от поста изпълнителен директор. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджа на ДФЗ.

УС прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. На заседанието бе освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев.

УС избра за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов. От 2017 г. до момента той е заместник председател на Съвета на директорите на Пристанище Бургас ЕАД. От 2014 до 2017 г. е председател на съвета на дружеството. От април 2011 г. до ноември 2013 г. е бил заместник-изпълнителен директор на ДФЗ. Работил е от 2002 г. до 2011 г. в Министерство на финансите като държавен експерт в дирекция "Финанси на реалния сектор".

Съмнителни 15 къщи за гости откри ДФ "Земеделие"

Съмнителни 15 къщи за гости откри ДФ "Земеделие"

Трябва да върнат субсидията от 4,5 млн. лева

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че и петимата обвинени служители от ДФЗ са освободени под гаранция. Те бяха задържани на 16 юли, когато Спецпрокуратурата влезе в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков. На следващия ден от прокуратурата уточниха, че служител на фонда е раздавал заеми от 1.8 млн. лв. на фирми, но има не бе посочено.

Тази сутрин председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че неговият син Калоян Костадинов е на работа и цялата операция, в която и той е арестуван, е едно недоразумение.

Арестите в ДФЗ пък дойдоха веднага след като бяха обявени резултатите от активната проверка на къщите за гости в страната, изградени или ползвали европейски средства, включително и по оперативна програма за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 година. Проверката завърши с констатация само за нарушения при 15 къщи, които ще връщат европейски средства.

Скандалът в ДФЗ с къщите за гости започна като опашка на "Апартамент гайт" с информацията за къщата на зам.-министър Александър Манолев, което му струва и оставката. И към момента преписката по обвинението на Манолев се намира в прокуратурата и няма развитие. 

Скандалът предизвика и оставката на министър Румен Порожанов, чието място бе заето от Десислава Танева.

Порожанов хвърли оставка

Порожанов хвърли оставка

Борисов прие оставката му

Отделно на това министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов беше разпитан и в качеството си на бивш ръководител на ДФ "Земеделие" в рамките на разследването за източване на европейски пари по програмата "Млад фермер". Разследването се води във връзка с обвиненията срещу алкохолния бос Миню Стайков.

Дни преди това земеделският министър поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Мирослав Найденов притеснен, че Брюксел може да отнеме акредитацията на ДФЗ 

Мирослав Найденов притеснен, че Брюксел може да отнеме акредитацията на ДФЗ 

Заради арестите на служители