Като недоразумение коментира в БиТиВи Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата, ареста и обвинение на своя син Калоян Костадинов.

Неговият син - Калоян Костадинов е зам.-шеф на фонд "Земеделие". Заедно с още петима души той беше задържан при акция на Специализираната прокуратура във фонда преди два дни. Според прокуратурата има данни, че служители на ръководни позиции са информирали фирми, свързани с бизнесмена Миню Стайков.

Нарушенията са по две европрограми - "Развитие на селските райони" и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Евтим Костадинов заяви, че синът му е освободен и е на работа. Той вярва, че това, което е станало действително, не е в светлината, по който е представено в публичното пространство.

Шестима служители на ДФЗ с обвинение покрай Миню Стайков
Обновена

Шестима служители на ДФЗ с обвинение покрай Миню Стайков

Сред тях са зам. изпълнителният директор на ДФЗ и директори на дирекции

Калоян Костадинов е зам.-директор на Фонда по-малко от месец, преди това е бил ръководител на работна група, която дава становища, а не взема решения за отпускане на пари по програми, обясни Евтим Костадинов. Въпросната комисия, в която е участвал синът му, изобщо не отговаря за тези програми, а за някакви оранжерии.

Евтим Костадинов беше категоричен, че синът му не се познава с Миню Стайков и няма луксозен автомобил от него. Показаните от прокуратурата автомобили нямат общо с фамилията Костадинов.

По думите на Костадинов - баща, неговият син е сътрудничил на прокуратурата при разследването срещу бизнесмена за присвояване на евросредства. Синът ми не е разпределял средства и не е споделял да му е оказван натиск, твърди още Евтим Костадинов.

Спецпрокуратурата влезе в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков

Спецпрокуратурата влезе в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков

Претърсват се кабинети и се иззема документация

Акцията във Фонд "Земеделие" беше извършена на следващия ден, след като беше предаден доклад след проверка на къщи за гости. Вероятно в този доклад има засегнати интереси", заяви Евтимов и припомни, че синът му е работил по тези проверки.

Освен това Евтим Костадинов обвърза, макар и индиректно, акцията на прокуратурата със своята работа в Комисията по досиетата, като обясни, че в момента те се намират на етап разкриване именно на икономическите връзки, стигащи и до приватизацията.

Костадинов припомни, че и когато е оглавил комисията, е имало изразена заплаха от действащ президент. Макар и да отговори отрицателно на въпрос "това от страна на Първанов ли е било", Костадинов посочи, че единственият президент с обявена съпричастност към службите на комунистическата партия и държава е Първанов.

Съдът остави Миню Стайков в ареста

Съдът остави Миню Стайков в ареста

Решението е окончателно

Припомняме, че бившият земеделски министър Мирослав Найденов изрази притеснението си, че Брюксел може да отнеме акредитацията на ДФЗ заради арестите. 

На 16 юли Спецапрокуратурата влезе в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков. След това на шестима служители бяха повдигнати обвинения. 

Припомняме, собственикът на "Винпром - Карнобат" е обвинен за ръководене и за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари и за злоупотреби с еврофондове.

С допълнително обвинение той се сдоби в началото на май, когато стана ясно, че Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по ПРСР и Програмата за конверсия на лозята, като зам.-главният прокурор Иван Гешев определи разследването като "разбиване на империята "Карнобат".

След разпита си по разследването срещу Стайков от 9 май в Спецпрокуратурата тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов, като бивш шеф на ДФ "Земеделие", заяви, че е готов да подаде оставка. На 14 май той го стори и тя бе приета от премиера Борисов.

Заради повдигнатите му нови обвинения само дни преди да изтече законоустановеният срок за задържането му, Стайков започна гладна стачка в знак на протест.

Мирослав Найденов притеснен, че Брюксел може да отнеме акредитацията на ДФЗ 

Мирослав Найденов притеснен, че Брюксел може да отнеме акредитацията на ДФЗ 

Заради арестите на служители