Специализираната прокуратура повдигна обвинение на шестима служители от Държавен фонд "Земеделие" за престъпление по служба. Сред тях са заместник изпълнителният директор на ДФЗ, директори на дирекции и други.

Tова заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Държавен фонд "Земеделие".

Всички шестима души са задържани за 24 часа. В рамките на тези 24 часа екипът от следователи на спецпрокуратурата ще прецени колко от тях да бъде привлечени към наказателна отговорност и колко да бъдат задържани за постоянно.

Извършват се претръсвания на служебните кабинети и на шестимата задържани. Те имат пряка връзка с алкохолния бос Миню Стайков.

Действията, които се разследват прокуратурата са от времето, когато изпълнителен директор на ДФЗ е бил бившият земеделския министър Румен Порожанов. Към настоящия момент няма доказателства, които да го обвиняват, но ако бъдат събрани такива, медиите ще бъдат уведомени, увери зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Гешев недоумява как са отпуснати средствата на Миню Стайков, които не би трябвало да бъдат давани, при положение, че неговите фирми са известни.

"За мен това говори най-малкото за наглост и липсата на каквото и да е елементарно приличие. Трябва да е ясно, че тези времена свършват", подчерта той и се закани, че който не е наясно със себе си, ще си понесе съответната отговорност.

На въпрос дали ще се направи по-задълбочена проверка на Държавен фонд "Земеделие", Гешев заяви, че анализът за това как функционира една държавна служба би трябвало да се извърши от принципала на държавната служба. Работата на прокуратурата е не да извършва анализ как функционира административно една агенция или министерство, а да събира доказателства и данни дали има извършено престъпление или не, обясни заместник-главният прокурор.

Единственото, което може да направи прокуратурата е да повдигне обвинение и да се уведоми принципалът на службата, че са констатирани съответните обстоятелства.

Спецпрокуратурата влезе в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков

Спецпрокуратурата влезе в ДФ "Земеделие" заради делото срещу Миню Стайков

Претърсват се кабинети и се иззема документация

Припомняме, собственикът на "Винпром - Карнобат" е обвинен за ръководене и за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари и за злоупотреби с еврофондове.

С допълнително обвинение той се сдоби в началото на май, когато стана ясно, че Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по ПРСР и Програмата за конверсия на лозята, като зам.-главният прокурор Иван Гешев определи разследването като "разбиване на империята "Карнобат".

След разпита си по разследването срещу Стайков от 9 май в Спецпрокуратурата тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов, като бивш шеф на ДФ "Земеделие", заяви, че е готов да подаде оставка. На 14 май той го стори и тя бе приета от премиера Борисов.

Заради повдигнатите му нови обвинения само дни преди да изтече законоустановеният срок за задържането му, Стайков започна гладна стачкав знак на протест.