"Ние не сме най-черните. Повечето къщи за гости работят като такива", няма и установени нарушения в първите 14 къщи за гости, инспектирани от министерството на земеделието, храните и горите и държавен фонд "Земеделие", коментира пред БНТ министър Десислава Танева.

Тя обясни, че процентът на грешките с използването на европейски средства за къщи за гости не е най-висок в България и няма сигнали от Брюксел за санкции заради тях.

"В голямата си част проектите функционират като такива, за каквито са планирани, кандидатствали за финансиране и построени. Има обаче и изкривявания. Има и злоупотреби", допълва Танева.

Тя уверява, че нарушителите ще възстановят взетите по проекти суми, всички ще получат актове за административни нарушения. Танева обясни за къща село Лиляково, където собственик не отваря на проверяващите и предоставя документи със закъснение.

През 2007-2013 г. са построени 746 къщи за гости, като сега на проверка подлежат 288. В настоящия програмен период, който изтича през 2020 г. не е предвидено финансиране на къщи за гости, коментира тя.

Танева добави, че от днес започват проверки в тези 288 къщи и ще бъдат готови през първата седмица на юли.

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

Получили европари за периода 2007 - 2013 г.

Припомняме, че в петък, 14 юни, беше съобщено, че започва проверка на 288 къщи за гости,които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

В същия ден стана ясно, че поредната проверена къща за гости в Белослав е напълно изрядна. Ден преди това и къща за гости в Нови пазар е издържала проверката на ДФЗ.

На 10 юни земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия. Това беше втората от обявените от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти. Преди това от ведомството провериха и къща за гости в Лясковец, за която също заключиха, че е напълно изрядна.

По-късно през деня бяха извършени проверки на още две проектни предложения - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни според МЗХГ и ДФЗ.

До момента заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне само друга къща за гости в Гургулят, която според информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.

Мирослав Найденов призова да се проверят консултантите от ДФЗ

Мирослав Найденов призова да се проверят консултантите от ДФЗ

За никого не е тайна, че служители на ДФЗ работят