Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд "Земеделие" провериха проектно предложение за изграждане на къща за гости в Нови пазар. Това стана ясно от съобщение на Министерството на земеделието.

Исканата финансова помощ е за преустройство на съществуваща сграда в къща за гости и ресторант, както и изграждане на детски кът. Общият размер на субсидията е 165 152 лв.

Проектът е одобрен от Местната инициативна група "Каспичан-Нови пазар" и предстои да се разгледа от ДФ "Земеделие".

Целта на проверките е да удостоверят съответствието между подадения проект и инвестиционното намерение на кандидата.

Още четири проекта за къщи за гости изрядни

Още четири проекта за къщи за гости изрядни

ДФЗ и медиите до този момент не са открили измама

Собственичката на обекта обяснява, че къщата е построена със собствени средства и не се е използвала. По думите ѝ на първия етаж е предвидено да има кухня, складово помещение, ресторант и остъклен детски кът на двора. На втория етаж пък ще има 5 стаи за настаняване с общ капацитет от 10 места.

След проверката е установено, че обектът не се ползва от кандидата за лични нужди. Резултатът от проверката ще бъде предаден с доклад на ДФЗ, който ще разгледа проектното предложение за допустимост и одобрение.

Предстои да бъдат проверени още 2 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности.

Къща за гости в Гургулят ще връща субсидията си

Къща за гости в Гургулят ще връща субсидията си

ДФЗ реши, че Ани Иванова трябва да възстанови близо 400 000 лева

Припомняме, в на 10 юни земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия. Това беше втората от обявените от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти. Преди това от ведомството провериха и къща за гости в Лясковец, за която също заключиха, че е напълно изрядна.

По-късно през деня бяха извършени проверки на още две проектни предложения - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни според МЗХГ и ДФЗ.

До момента заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне само друга къща за гости в Гургулят, която според информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.

Къщата за гости в "Лясковец" била напълно изрядна

Къщата за гости в "Лясковец" била напълно изрядна

Експертите от МЗХГ не констатирали нарушения