Още два обекта за настаняване провериха от Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд "Земеделие". Те са подали проектни предложения чрез МИГ ,,Берковица и Годеч".

Експертите са извършили преглед на документи, които доказват реалното функциониране на обектите като места за настаняване.

Първият е за проектното предложение на хотел в град Берковица. От МЗХГ посочват, че кандидатът е подал проектно предложение за финансиране на проект "Развитие на туристическия потенциал на хотел в гр. Берковица" - оборудване и ремонт по ,,Програма за развитие на селските райони"" (2014-2020 г.). За целта е поискал субсидия в размер на 179 157 лв. Хотелът е построен през 2009 г. и до момента съществува като хотел за туристическо настаняване. При проверката е било установено, че всяка година има реализирани нощувки от българи и чужденци, като документите на хотела са изрядни. До този момент обектът не е ползвал финансиране с европейски средства.

И втората от 14-те къщи за гости изрядна

И втората от 14-те къщи за гости изрядна

Медиите определят поредността на проверките в още 12 проекта след Гургулят

Направените към момента проверки и заключения могат да се използват за становище, че хотелът ще използва предвидените в проектното предложение инвестиции по предназначение, а именно, за настаняване на туристи, а не за собствени нужди, съобщават от Министерството.

Второто предложение, подадено чрез "МИГ Берковица и Годеч", което е проверено, е проект "Създаване на център за деца скаути за нощуване на палатки". Стойността на поисканата за него субсидия е 197 626, 52 лв.

По думите на кандидата целта на проекта е провеждане на тренировъчни лагери за деца от региона. Той е отрекъл да е свързан с местната власт или да има роднински или бизнес отношения с Местната инициативна група. Собственичката на имота е член на българско скаутско сдружение. Тя е обяснила, че в България има 20 скаутски клуба, а след извършване на инвестицията в село Ягодово ще бъде открит 21-вия скаутски клуб в страната.

Къща за гости в Гургулят ще връща субсидията си

Къща за гости в Гургулят ще връща субсидията си

ДФЗ реши, че Ани Иванова трябва да възстанови близо 400 000 лева

След извършената проверка експертите посочиха, че на този етап не може да се направи заключение за използването на инвестицията, тъй като тя все още не е извършена.

Припомняме, по-рано днес земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят, където отново не откриха несъответствия. Това беше втората от обявените в петък от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти. Преди това от ведомството провериха и къща за гости в Лясковец, за която също заключиха, че е напълно изрядна.

До момента заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне само друга къща за гости в Гургулят, която според информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.

Къщата за гости в "Лясковец" била напълно изрядна

Къщата за гости в "Лясковец" била напълно изрядна

Експертите от МЗХГ не констатирали нарушения

По стария програмен период 2007-2013 г. са построени 746 къщи за гости. Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството средното финансиране е около 135 000 евро.

Скандалът вече струва оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който бе обвинен в злоупотреба с евросредства при изграждане на къща за гости в местността "Чинар куши", землището на гр. Сандански на стойност 391 160 лева.

Информация, че телефонът й е на сайта за контакти с къща за гости пък доведе до отстраняването и на повод за на зам.-директора на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова.

Миналата седмица от ДФЗ увериха, че санкциите след плащане за установени нарушения при проекта по Програмата за развитие на селските райони не се отменят и ще се плащат от нарушителите, след като ВАС отмени наредбата с мотива, че директорът на Държавния фонд няма по конституция правомощията да разписва такава методика, тъй като не е овластен за подобна нормотворческа дейност. ВАС постановява, че методиката за определяне на санкции след плащане е нищожна.

Десислава Танева предупреди за проверки на 14 проекта за басейни и джакузита

Десислава Танева предупреди за проверки на 14 проекта за басейни и джакузита

Кандидатстват за допълнителни дейности към къщите за гости