Земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят и не откриха несъответствия, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Това е втората от обявените в петък от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти.

Представители на Държавен фонд "Земеделие" и на Министерството на земеделието, храните и горите посетиха хотел в село Гургулят, чиито кандидат е подал проектно предложение чрез Местна инициативна група (МИГ) Сливница-Драгоман. Искането е за финансиране на проект "Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)" по ,,Програма за развитие на селските райони"" (2014-2020 г.).

Къщата за гости в "Лясковец" била напълно изрядна

Къщата за гости в "Лясковец" била напълно изрядна

Експертите от МЗХГ не констатирали нарушения

Собственикът иска субсидия за 58 157 лв., за осигуряване на този водогреен котел.

Провереният хотел е изграден със средства по Програма САПАРД. Проектът е одобрен през декември 2006 г. и е платен през 2008 г.

След проверката Стефан Спасов от министерството обяви, че след построяването през 2008 г., обектът функционира като предоставя туристически услуги. "Бил е проверяван от ДФЗ преди да бъде изплатено окончателното финансиране по Програма САПАРД. В периода 2009 - 2013 г., в рамките на мониторинговия период, са извършени пет последователни проверки. Обектът функционира, като предоставя туристически услуги", каза Спасов.

Хотелът действа като туристически обект и не се използва за лични нужди. Има собствен интернет сайт, където са обявени цените и формата за резервация. Сайтът на хотела фигурира и в други сайтове, които предоставят хотелски услуги. По данни на собствениците, средната заетост на обекта на месец е около 25 нощувки, допълни представителят на земеделското ведомство.

Собственичката на хотела Николинка Миланова обясни, че е кандидатствала по програма САПАРД и е била одобрена. Обектът се посещава от гости основно през почивните дни. 

От 30% от проверените къщи търсят пълно възстановяване на средствата

От 30% от проверените къщи търсят пълно възстановяване на средствата

Порожанов не виждал пряка опасност от загуба на евросредства

"Кандидатствам за отопление, защото се изгарят по 100 кубика дърва за 1 година и е трудно да се поддържа отопление", каза Миланова. По думите й проверката не я притеснява, защото не използва хотелът за собствено жилище.

Стефан Спасов уточни, че 14-те обекта, чиято проверка започна от вчера, са свързани с туристически дейности и проектните им предложения са подадени през новия програмен период. "Проверяваме дали това са обекти, които реално функционират или се използват за лични нужди", коментира експертът.

Резултатите от проверка ще бъдат предоставени на Фонда и с тях ще се съобразят при разглеждането на проектното предложение, допълни Стефан Спасов.

От МЗХГ ще проверят още 12 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите, обясниха от МЗХГ.

По-късно през деня от МЗХ изрично обясниха, че провереният обект нищо общо с проекта на ЕТ "СТОЛИЧАНИ - Даниела Гергова", зад който по информация на медиите стои секретарката на община Сливница Ани Иванова. Заради констатирани нередности на нея е наредено да възстанови цялата отпусната субсидия в размер на близо 400 000 лева.

Томислав Дончев за субсидиите за партиите: Налагат се и неконвенционални решения
Обновена

Томислав Дончев за субсидиите за партиите: Налагат се и неконвенционални решения

Гнусно е, че къщи за гости са отишли при роднини, обясни вицепремиерът

Припомняме, по стария програмен период 2007-2013 г. са построени 746 къщи за гости. Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството средното финансиране е около 135 000 евро.

Скандалът вече струва оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който бе обвинен в злоупотреба с евросредствапри изграждане на къща за гости в местността "Чинар куши", землището на гр. Сандански на стойност 391 160 лева.

Информация, че телефонът й е на сайта за контакти с къща за гости пък доведе до отстраняването и на повод за на зам.-директора на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова.

Миналата седмица от ДФЗ увериха, че санкциите след плащане за установени нарушения при проекта по Програмата за развитие на селските райони не се отменят и ще се плащат от нарушителите, след като ВАС отмени наредбата с мотива, че директорът на Държавния фонд няма по конституция правомощията да разписва такава методика, тъй като не е овластен за подобна нормотворческа дейност. ВАС постановява, че методиката за определяне на санкции след плащане е нищожна.