Заради съмнения за нередност по проекта на ЕТ "СТОЛИЧАНИ - Даниела Гергова" за изграждане на къща за гости в с. Гургулят е извършена проверка на място, при която са били установени нередности, съобщават от Държавен фонд "Земеделие".

По мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" от ПРСР 2007 - 2013 г. за проекта е одобрена субсидия в размер на 391 160 лв., а заявените разходи - 559 904,45 лв., като проектът е с подписан договор на 3 октомври 2014 г.

Заради констатираните нередности обаче на 9 май тази година ДФЗ е издал акт за установяване на публично държавно вземане на ЕТ "СТОЛИЧАНИ - Даниела Гергова", като бенефициентът трябва да възстанови цялата отпусната от Фонда субсидия. Актът е връчен на бенефициента на 23 май.

И втората от 14-те къщи за гости изрядна

И втората от 14-те къщи за гости изрядна

Медиите определят поредността на проверките в още 12 проекта след Гургулят

От Държавен фонд "Земеделие" изрично посочват, че проверката, извършена днес от МЗХГ в с. Гургулят е на "Алексиевата къща". Този обект няма нищо общо с проекта на ЕТ "СТОЛИЧАНИ - Даниела Гергова", зад който по информация на медиите стои секретарката на община Сливница Ани Иванова, уточняват от Фонда.

Въпросният проект е кандидатствал чрез МИГ Сливница-Драгоман за "Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)" по ПРСР 2014-2020 г., като предстои ДФЗ да разгледа проектното предложение. Стойността на исканата субсидия е 58 157 лв. Хотелът е изграден със средства по Програма САПАРД, одобрен е през декември 2006 г. и е платен през 2008 г.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че земеделските експерти не са открили несъответсвия при проверката на хотел в село Гургулят. Той е един от 14-те обекта, за които земеделският министър Десислава Танева нареди да бъде извършена проверка.

Къщата за гости в "Лясковец" била напълно изрядна

Къщата за гости в "Лясковец" била напълно изрядна

Експертите от МЗХГ не констатирали нарушения

По стария програмен период 2007-2013 г. са построени 746 къщи за гости. Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството средното финансиране е около 135 000 евро.

Скандалът вече струва оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който бе обвинен в злоупотреба с евросредства при изграждане на къща за гости в местността "Чинар куши", землището на гр. Сандански на стойност 391 160 лева.

Информация, че телефонът й е на сайта за контакти с къща за гости пък доведе до отстраняването и на повод за на зам.-директора на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова.

Миналата седмица от ДФЗ увериха, че санкциите след плащане за установени нарушения при проекта по Програмата за развитие на селските райони не се отменят и ще се плащат от нарушителите, след като ВАС отмени наредбата с мотива, че директорът на Държавния фонд няма по конституция правомощията да разписва такава методика, тъй като не е овластен за подобна нормотворческа дейност. ВАС постановява, че методиката за определяне на санкции след плащане е нищожна.

Мирослав Найденов видя правен пропуск в казуса с къщите за гости

Мирослав Найденов видя правен пропуск в казуса с къщите за гости

Опасява се, че ще има връщане в изходна позиция