Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд "Земеделие" провериха още четири проектни предложения от общо 14-те.

От ведомството съобщават, че три от проверките за съответствие са били извършени на територията на МИГ "Чирпан"", а една - на МИГ " Белово, Септември, Велинград".

Експертите посетиха терен в чирпанското село Средно Градище, на който се предвижда да се построи комплекс с ресторант, стаи за настаняване и приложни занаяти. Исканата за проекта субсидия е 390 791 лв.

По информация на упълномощено лице от собственичката на имота се предвижда да бъдат изградени три тематични къщички за хляб, занаяти и лавандула, както и стаи за настаняване с капацитет от 8 места.

Второто проектно предложение е за изграждане на обект за хранене и настаняване, като общата стойност на субсидията възлиза на 293 780 лв. По думи на собственика на имота идеята е да се направи ресторант-пицария за хранене, като ще има и места за настаняване.

Още две къщи за гости издържаха проверката на ДФЗ

Още две къщи за гости издържаха проверката на ДФЗ

По-рано днес втори от 14-те обекта под прицел също се оказа изряден

Третото проектно предложение - на стойност 391 152 лв., също е за изграждане на място за настаняване и хранене, като максималният капацитет на местата за настаняване ще бъде за 10 лица. Целта на собственичката е да се развие туристическата дейност в Чирпан и да бъдат открити работни места за младите хора в региона.

От МЗХГ съобщават, че при проверките на територията на Чирпан не са били констатирани несъответствия между намеренията на кандидатите и техните проекти. От МИГ "Чирпан" също са уверили проверяващите в достоверността на информацията.

Днес е била извършена и проверка на проектно предложение за закупуване на оборудване и обзавеждане на къща за гости "Нова Аква" в местността Вельовица край Велинград. Исканата субсидия възлиза на 41 640 лв.

Експертите посочват, че при проверката е било установено, че къщата за гости е на много ранен етап от завършването си и няма как да бъде стартиран проектът за обзавеждането й. В момента тя се изгражда със собствени средства, а оборудването ще бъде финансирано чрез проектното предложение, ако то бъде одобрено.

Още две къщи за гости издържаха проверката на ДФЗ

Още две къщи за гости издържаха проверката на ДФЗ

По-рано днес втори от 14-те обекта под прицел също се оказа изряден

От министерството посочват, че предстои да бъдат проверени още три от общо 14 проекта, които са кандидатствали за развитие на туристически дейности.

Припомняме, в понеделник земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия. Това беше втората от обявените в петък от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти. Преди това от ведомството провериха и къща за гости в Лясковец, за която също заключиха, че е напълно изрядна.

По-късно през деня бяха извършени проверки на още две проектни предложения - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни според МЗХГ и ДФЗ.

До момента заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне само друга къща за гости в Гургулят, която според информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.

Къща за гости в Гургулят ще връща субсидията си

Къща за гости в Гургулят ще връща субсидията си

ДФЗ реши, че Ани Иванова трябва да възстанови близо 400 000 лева