Мирослав Найденов, земеделски министър от първото правителство на Бойко Борисов, призова от ефира на БиТиВи, в Държавен фонд "Земеделие" да се направи проверка и на консултантите.

Не е тайна, че служители на ДФЗ са ползвани именно като консултанти във фирмите, които осъществяват услуги за кандидатстване по европейски програми. Според Найденов още при подписването на документите някой трябва да установява конфликт на интереси.

Найденов коментира подозренията за злоупотреби с къщите за гости по Програмата за развитие на селските райони след репортаж за проверка в село Уляново, където къща за гости се оказа заключена. Самата проверка не се състоя именно заради това, но собственичката е обещала по телефона да предостави достъп до помещенията утре, понеделник. Така най-малкото проверката няма да бъде изненадваща. Достъп до къщите за гости трябва да има ежедневно.

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

Получили европари за периода 2007 - 2013 г.

Проверяващият от ДФЗ Костадинов информира пред оградата на обекта, че проверката е по сигнал за конфликт на интереси за вече бившия служител на ДФЗ Янаки Червеняков - това е къща на името на вече бившата му тъща. Самият Червеняков е уволнен за трети път от ДФЗ през април месец със заповед за уронване престижа на администрацията. Преди това е бил уволнен през 2016 година, но върнат от ВКС на работа. Първото уволнение на Червеняков е от 2014 година, но Костадинов не знае мотивите за него.

Според Мирослав Найденов показаното в репортажа е ясно, че не изолиран случай. И въпреки че всички процедури и методики са спазени, в ПРСР има много злоупотреби. Те явно не са обхванати от спазените 5% проверки на всички бенефициенти. Това все пак е най-богатата програма с бюджет общо от 7.5 милиарда за седем години, обясни Найденов, но настоя, че тази програма трябва да продължи да съществува, тъй като тя подпомага изоставащи райони и дава перспектива на хора, които за съжаление нямат друга алтернатива.

Мирослав Найденов увери в студиото, че за нарушенията ще плащат бенефициентите, а не данъкоплатците, въпреки че може да се очаква някои от случаите да влязат в сложни съдебни саги. "Няма как републиканският бюджет да плати за тези, които са злоупотребили", посочи Найденов.

Проверяват къща за гости в Цигов чарк след подаден сигнал

Проверяват къща за гости в Цигов чарк след подаден сигнал

В него се посочва, че служителка на ДФ "Земеделие" е кума на собственичката

Припомняме, че в петък, 14 юни, беше съобщено, че започва проверка на 288 къщи за гости,които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

В същия ден стана ясно, че поредната проверена къща за гости в Белослав е напълно изрядна. Ден преди това и къща за гости в Нови пазар е издържала проверката на ДФЗ.

И къща за гости в Белослав е изрядна

И къща за гости в Белослав е изрядна

Това е 13-та къща от общи 14 проекта, които проверяват от земеделското министерство

На 10 юни земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия. Това беше втората от обявените от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти. Преди това от ведомството провериха и къща за гости в Лясковец, за която също заключиха, че е напълно изрядна.

По-късно през деня бяха извършени проверки на още две проектни предложения - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни според МЗХГ и ДФЗ.

До момента заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне само друга къща за гости в Гургулят, която според информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.

Къща за гости в Гургулят ще връща субсидията си

Къща за гости в Гургулят ще връща субсидията си

ДФЗ реши, че Ани Иванова трябва да възстанови близо 400 000 лева