Двуседмичната проверка на екипите на Държавен фонд "Земеделие" е установила, че 15 къщи за гости не функционират като такива.

Субсидията за тях в размер на 4,5 милиона лева ще бъде изисквана в този размер обратно.

На пресконференция министър Десислава Танева обяви резултатите от извънредната проверка на къщите за гости, назначена със заповед на ресорния министър. 113 екипа на Фонда са проверили на място общо 295 къщи.

Като нарушения при 15-те къщи за гости се посочват липсващи документи и категоризация, както и регистри за гостите. Това говори, че къщите за гости не са функционирали като такива.

ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение

ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение

Тъй като проверките се извършват извън мониторинговия период

Няма информация до този момент някоя от тези къщи да е свързана със служители във Фонд "Земеделие". Ние няма какво да крием, категорична беше Танева.

По думите на Танева проверките не са били политизирани, а са били максимално обективни. При проверката на 50 къщи за гости са присъствали и медии.

Проверки е имало и заради сигнали за конфликт на интереси. Такива къщи за гости от всички проверявани са на приближени или роднини на трима кметове, сред които са тези на Долна баня и Луковит. Съмнения има и за къщата на местен бизнесмен, приятел на кмета на Велинград.

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

Получили европари за периода 2007 - 2013 г.

Екипите са установили нарушения при още 74 къщи за гости, където са установени други отклонения от изявените за изпълнение дейности. Санкцията за тях ще бъде между 5 до 15% от стойността на изплатената подкрепа.

Къщите се намират в Благоевград, Пазарджик, Варна, Добрич, Видин, Шумен, Пловдив и Разград.

Докладите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата.

Ресорният заместник-изпълнителен директор на Фонд "Земеделие" Калоян Костадинов обясни, че 746 проекта са с изплатена субсидия. Извършва се анализ за изпълнението на бизнес плановете за останалите проверени къщи, допълни Костадинов.

Дикме за къщите за гости: Не е виновен този, който е ял баницата

Дикме за къщите за гости: Не е виновен този, който е ял баницата

Вината е на Държавен фонд земеделие според бившия министър

Припомняме, на 14 юни беше съобщено, че започва проверка на 288 къщи за гости, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

В същия ден стана ясно, че поредната проверена къща за гости в Белослав е напълно изрядна. Ден преди това и къща за гости в Нови пазар е издържала проверката на ДФЗ.

На 10 юни земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия. Това беше втората от обявените от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти. Преди това от ведомството провериха и къща за гости в Лясковец, за която също заключиха, че е напълно изрядна.

По-късно през деня бяха извършени проверки на още две проектни предложения - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни според МЗХГ и ДФЗ.

По-късно обаче се оказа че ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение. Независимо от това инспекциите продължиха, като в същия ден беше проверена и къща в смолянската община Борино.

Инспектиращите влязоха в къщата на певеца Милко Калайджиев в свиленградското село Мезек, където също не установиха нарушения.

Заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне къща за гости в Гургулят, която според информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.

Десислава Танева: Не сме най-черните

Десислава Танева: Не сме най-черните

Има и злоупотреби, но повечето къщи за гости работят като такива