Експерти от Държавен фонд "Земеделие" продължават проверките на къщите за гости в смолянската община Борино, съобщава БНР.

Досега инспекторите са установили нарушения в заложения бизнес план и в собствеността на къщите на бивш общински съветник и на роднина на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

Проверката започна в къща, собственост на съпругата на кмета на Борино Мустафа Кара Ахмед.Той увери, че няма никакви притеснения, тъй като дори в момента в нея има гости.

По закон за местното самоуправление и местната администрация аз нямам право да извършвам търговска дейност и затова аз съм прехвърлил моите акции на съпругата си Захрие Кара Ахмед, обясни кметът.

Установиха къща за гости в Априлци, свързана със служител на ДФЗ

Установиха къща за гости в Априлци, свързана със служител на ДФЗ

Проверяват още 15 къщи за гости във Варненско, Добричко и Шуменско

До втората къща нямаше достъп. Заместник-изпълнителният директор на ДФЗ с ресор "Програма за развитие на селските райони" Калоян Костадинов обясни, че единият проект "Чала инвест" е извън мониторинг и е изтекъл през 2017 г. Въпреки че по бизнес план е трябвало да се извършват около 1 200 нощувки годишно, до края на мониторинговия период общият брой на нощувките е бил едва 500.

По думи на Костадинов това означава, че има неизпълнение на бизнес плана.

ДФЗ може единствено да представи информацията на главна дирекция "Национална полиция", която също извършва проверка на тези къщи, посочи той, допълвайки, че в момента не може да санкционира собственика на къща за гости в нарушение, тъй като "няма правно основание за това".

Вторият обект е с изтекъл мониторинг през 2016 г. От Фонда обясниха, че в момента се опитват да се свържат с настоящия му собственик.

Припомняме, на 14 юни беше съобщено, че започва проверка на 288 къщи за гостикоито са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

Получили европари за периода 2007 - 2013 г.

В същия ден стана ясно, че поредната проверена къща за гости в Белослав е напълно изрядна. Ден преди това и къща за гости в Нови пазар е издържала проверката на ДФЗ.

На 10 юни земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия. Това беше втората от обявените от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти. Преди това от ведомството провериха и къща за гости в Лясковец, за която също заключиха, че е напълно изрядна.

По-късно през деня бяха извършени проверки на още две проектни предложения - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни според МЗХГ и ДФЗ.

До момента заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне друга къща за гости в Гургулят, която според информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.

Още четири проекта за къщи за гости изрядни

Още четири проекта за къщи за гости изрядни

ДФЗ и медиите до този момент не са открили измама