Тонове отпадъци бяха извозени от ромския квартал Столипиново в Пловдив само няколко часа след старта на четвъртата от началото на годината акция по почистването на района.

Местната администрация въвежда от следващия месец строги мерки за всички, които бъдат заловени да хвърлят безразборно боклуци, ще бъдат спирани и социалните помощи, съобщи БНР.

Поредната голяма оборка в Столипиново се наложи заради опасността от епидемия, каквато кварталът помни от преди 2 години, когато беше предприета масова имунизация срещу хепатит.

Практиката обаче показва, че дни след приключването на подобни инициативи, кварталът отново потъва в боклуци, а според директорът на общинска фирма „Чистота" Радослав Кошински, причина за това са каруците.

„В Столипиново има минимум 500 каруци. По 2 курса да направи всяка от тях - това са 500 тона. 500 тона отпадъци ние днес не можем да извозим," заяви Радослав Кошински.

Проблемът с боклуците вълнува жителите на квартал Столипиново, но нито един от тях не признава, че цапа.

Кметът на района Иван Тотев заяви, че вече е решил как да се справи с мръсотията. „Преди 2 месеца имахме акция по почистване и след нея предприети мерки по съставени актове ни показва, че поради факта, че има ниска събираемост, това не е решение на проблема. Смятам от тук нататък, който има съставен акт, да не се извършват административни услуги на лицето или на домакинството. Това е директно свързано със социалните помощи," категоричен е Иван Тотев.

Строго ще се следи дали социалнослабите полагат задължителните 5 дни общественополезен труд. За последните 3 месеца от помощи са били лишени близо 300 души.