Свалянето на „Деконструкция” от БНР е едно от най-грубите посегателства към свободата на словото. Тази позиция изрази на пресконференция зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Припомняме, предаването „Деконструкция” на Петър Волгин бе свалено от ефира на Българското национално радио. От ръководството на обществената медия обявиха, че водещият допускал едностранчиво отразяване на фактите. Липсвали обективност и многообразие на гледните точки.

Съветът за електронни медии (СЕМ) може да глоби националното радио с 3000 лв. заради предаването, което системно отказвало да спазва изискването за плурализъм на мненията.

Самият Волгин обвини властта за свалянето на „Деконструкция” от ефир.

От партията на Георги Първанов настояват за преразглеждане на това „абсурдно" решение, както и да бъде възстановена „Деконструкция“ в ефира на БНР.

Според Петков, под съмнение е поставена способността на директора на националното радио да гарантира свободата на мислене и говорене на журналистите в медия. Под съмнение се поставяла и способността на председателя на СЕМ да бъде обективен в оценката си за работата на обществените медии.

Това прави необходим дебата за свободата на словото в обществените медии“, коментира Румен Петков.