Духовници от Софийската митрополия посетиха Военномедицинска академия (ВМА), за да вдъхнат кураж на пациенти и лекари в тежките времена на изпитания, в които се намира целият свят. Инициативата се осъществява с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Специално за целта от Гигинския манастир "Св. Св. Козма и Дамян" бяха изнесени мощите на светите лечители Козма и Дамян и Св. вмчк Пантелеймон, с които бяха благословени медици и пациенти.

Свещеници влизат в COVID-отделенията в София
Обновена

Свещеници влизат в COVID-отделенията в София

Инициативата ще продължи до Коледа, а след Нова година - за Богоявление

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски изказа своята благодарност към свещениците и Негово Светейшество Неофит Патриарх Български за тази инициатива. Вие идвате в навечерието на пристигането на ваксините. От контактите ми с нашите духовници знам, че винаги сте подкрепяли науката и нейния прогрес.

Свещенослужителите посетиха COVID-отделенията на ВМА, както и такива, в които не се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция, където помазаха с осветен елей и поръсиха със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Всички получиха иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит.