На 4 декември почитаме паметта на Света Варвара. Тя е родена в семейството на аристократ - езичник от Илиопол, според изследване на житието й е възможно тя да е родена край българското село Елешница, Разложко. Отличавала се е с особена и впечатляваща красота.

Варвара се запознава приела християнството и след като се кръстила, баща й наредил да я бичуват. Собственият й баща със съгласието на управителя на града Мартиан я е осъдил на смърт.

По нареждане на баща си Варвара е обезглавена. Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града - те двамата са поразени от мълния. През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.

Според изследване, публикувано през 1856 г. в Москва на записките на монах Партений, е съвсем правдоподобно е да допуснем, че за да бъдат предпазени от поругаване мощите на св. Варвара, през VІ в. след зачестилите нападения и заселвания на славяните в Родопите и Северна Гърция (чак до Коринт) мощите са пренесени тържествено в Константинопол. Там те остават до началото на ХІІ в., след което са пренесени в Киев, а съгласно западната традиция на о. Торичело (до Венеция).

Празникът се отбелязва както от православната, така и от католическата църква.

В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт - които са нямали време да се покаят и причастят, а в Полша денят на Св. Варвара е един от най-уважаваните празници, обявен е и за Ден на миньора, тъй като светицата се счита за покровителка на миньорите. Света Варвара ни пази и от внезапна смърт.

Паметта на Св. Варвара се почита от векове в гръцкият град Драма, само на 50-ина км от българската граница, от векове почита светата великомъченица Варвара като покровителка на жителите си, пише Двери. Денят на нейната памет е официален празник на града, а епархийската църква я чества с тържествени архиерейски богослужения.

Според местното предание, в Драма е имало много стара църква на св. Варвара, която е била разрушена от турските завоеватели през 15 век. Османците дори поискали на нейно място да изградят джамия, но от основите на разрушения християнски храм бликнал обилен карстов извор, който днес дава вода на езерото в големия градски парк „Св. Варвара”.

В плитките води на езерото ясно личат и днес основите на някогашната църква в чест на великомъченицата. А в съседство е построена и малка църква, която е любимо място за всички драмчани. При това те са създали обичая в навечерието на празника да пускат във водите на езерото малки лодчици със запалени свещи в памет на светицата-покровителка на града.