Пореден ректор ще управлява Стопанската академия в Свищов "Д. А. Ценов", стана ясно от заповед на образователния министър. В началото на ноември вотът за ръководство на учебното заведение се провали заради висящи съдебни дела по жалби на опонентите за поста.

Припомняме, на 28 май бе избрана за ректор 35-годишната професорка Теодора Димитрова, протеже на дългогодишния началник проф. Величко Адамов. Нейното председателство не беше одобрено и имаше повторно провеждане на избори в Стопанската. Изборът й бе обявен за нелигитимен заради допуснати нарушения. В началото на юни министърът на образованието проф. Тодор Танев назначи служебен ректор на учебното заведение.

Изпълняващият длъжността проф. Иван Върбанов трябваше да организира провеждането на избори за ръководство на академията, но не успя. Като претенденти за длъжността се обявиха досегашният ръководител на катедра "Финанси и кредит" проф. д-р Андрей Захариев и преподавателят по маркетинг доц. Иван Марчевски.

Мандатът от 6 месеца на проф. Иван Върбанов изтича на 3 декември. Това наложи Академичната общност в Свищов да изпрати писмо и подписка от 379 души до просветния министър и да поиска държавническа гаранция за съдбата на висшето училище.

Така в петък проф. Тодор Танев е изпратил писмо до проф. Иван Върбанов и академичната общност в Свищов. "Стопанската академия няма пълноценни органи на управление от 6 месеца насам. Веригата от съдебни дела няма да разреши този въпрос до края на годината", казва в посланието проф. Танев. Новият ректор трябва да организира изборите на следващия началник на стопанската академия.

Позовавайки се на Закона за висшето образование, образователният министър е поставил срок до 30 ноември, в който академичната общност да излъчи предложение за нов временно изпълняващ длъжността ректор, а от просветното ведомство ще бъде издадена заповед за назначаването му.