Свлачище заплашва да погълне къщи и главен път във великотърновското село Калайджии. Проблемът е от 3 години и има отпуснати средства за укрепване, съобщи Нова телевизия. Проектът за укрепването на свлачището е изготвен преди три години.

Фирмата, спечелила обществената поръчка за близо 300 000 лева, е от Добрич. Трябвало е да започне работа още през месец август миналата година. Неясно защо е разкрила строителната площадка чак в края на месец октомври. Подпорната стена е трябвало да стане готова за два месеца.

Укрепиха свлачището в Дряново, евакуираните се връщат по домовете си

Укрепиха свлачището в Дряново, евакуираните се връщат по домовете си

Комисия прецени, че вече няма опасност за хората

Свлачището е започнало да поглъща и основната пътна артерия на селото. "Техниката, която е доставена, е един счупен багер. Една машина работи по два-три часа. Не беше обслужена и се забавиха 20-30 дни", обясни Бисер Кинов, кметски наместник на с. Калайджии.

В писмена позиция от фирмата припомниха вече описаната фактология и упрекнаха метеорологичните условия за забавянето. А от община Златарица, в чието землище се намира свлачището и село Калайджии, заявиха че не са изплащали средства предварително и със сигурност ще има глоби.