Председателят на парламента Георги Пирински откри тържественото заседание на парламента посветено на 130 годишнината от Учредителното събрание и Търновската конституция.

Това стана в присъствието на членове на Министерския съвет, ръководителите на ВКС, Върховния административен съд, магистрати от Конституционния съд висши духовни представители омбудсман, много представители на дипломатически корпус.

На тържественото заседание присъства и президентът Георги Първанов.

Специални гости на тържественото заседание са ученици от училища, носещи имена на възрожденци. С изпълнение на Детския радиохор на химните на България и ЕС бе открито тържественото заседание.

Парламентът прие с единодушие да инициира създаването на мемориал в столицата в памет на представителите на народа ни в Учредителното народно събрание, положили темелите на новата Българска държава.

Решението е част от приетото от депутатите обръщение към българския народ по повод 130-та годишнина от приемането на Търновската конституция.

От пленарната зала председателят на парламента Георги Пирински изтъкна, че на днешния ден преди 130 години нашият първи парламент приема Търновската конституция и така решава своята върховна национална задача - установяването на новата българска държава.
Десетилетия наред Търновската конституция остава всепризнат образец за прогресивно държавно устройство, изтъкна още Пирински.

Без нея надали щеше да се случи българското чудо, с което младото Княжество спечели уважението на модерните европейски държави, посочи още Пирински.

Премиерът Сергей Станишев също изтъкна приноса на Учредителното събрание и Търновската конституция.

По думите му Търновската конституция може да се сравнява само с приемането на България в ЕС - това най-голямо постижение на страната ни през последните десетилетия.

Чрез видео послание председателят на Европейския Парламент Ханс Герт Пьотеринг заяви:
Вашата страна и преди всичко българският народ заслужават благодарности за положените през последните години огромни усилия както и за готовността за предприемане на реформи.
От собствената си история българският народ се е научил да цени свободата и да уважава човешките права.

Конституцията от 1879 година положи основите на съвременна свободна България и 130 години по-късно тя е демократична държава.
Днес членството на България в ЕС служи като допълнителна гаранция за извоюваната свобода и демокрация, подчерта председатилят на европарламента.

Пьотеринг цитира българския девиз „Съединението прави силата" и добави:
„Тази мисъл свързана с легендата за Хан Аспарух отлично изразява и целите и визията на Европейския съюз - единството което умножава нашия потенциал, гарантира бъдещето на нашия континент и просперитета на европейските граждани."