Президентът Румен Радев е отказала да преименува най-високия връх у нас и на Балканския полуостров и да смени името му от Мусала на Свети Иван Рилски.

За становището на комисията към президентството е уведомен областния управител на Софийска област Илиан Тодоров, който беше и инициатор на искането за промяна на името. Негов аргумент бе, че "Мусала" е турско-арабско име. Предложението му е отхвърлено от Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към Президента.

Илиан Тодоров посочва, че държавният глава Румен Радев е вторият президент след Росен Плевнелиев, който отказва да именува от най-големите ни природни и туристически забележителности на най-обичания от народа ни светец.

анкета

Да се прекръсти ли Мусала?

Виж резултати

Не 58.0%

Да 13.8%

Да, както и на всички други върхове с не-български имена 16.0%

Темата само отвлича вниманието 11.4%

Издателите на учебници и карти трябва да печелят 0.8%

Тодоров заяви за News.bg, че на практика няма други механизми за промяна на името, но, опирайки се на един от мотивите на президентската комисия - нуждата от широк кръг консултации, включително с експерти и специалисти и сериозен обществен дебат - смята да продължи инициативата си именна в тази посока.

Това, което Областният управител смята да предприеме е е да потърси становище и подкрепата на Българската православна църква, както и общественици и експерти.