"Приятно ми е да получавам награди, още по-приятно ми е да виждам здрави хора, с много настроение". С тези думи и с присъщата си широка усмивка Татяна Лолова прие отличието на Министерство на културата.

Министерство на културата отличава български дейци в областта на културата и изкуството. Официалната церемония по награждаването се проведе в галерия "Средец" в Министерството по традиция през ноември месец - когато честваме делото на народните будители.

"Това е една традиция на Министерството на културата от доста време - по случай двата най-български празника - 24 май и 1 ноември, да удостояваме за значими постижения в областта на изкуството и на културата родни, съвременни будители, продължители на традициите, пазители на духовността, хора, даващи всеки миг от своя живот в името на културата, на българското, на духа на нацията. За мен е чест да съм сред вас". С тези думи министър Боил Банов даде начало на официалната церемония.

Призовете бяха връчени лично от него. Той определи лауреатите като пазители на традициите и пазители на духовността и благодари за приноса им за Бългаиря.

Отличията са с почетния знак "Златен век", сребърен и златен печат на цар Симеон Велики и грамота за значим принос в утвърждаването на българската култура и националната идентичност.

 

Сред наградените тази година са поетът Иван Цанев, актрисата Татяна Лолова, певицата Маргарет Николова, Жанета Кацарова, проф. Пламен павлов, Галина Костова, д-р Георги Саракинов, един от авторите на действащия Закон за авторското право и сродните му права.