Отменя се Българската театрална постановка "Вражалец", която трябваше да се състои в три македонски града в началото на февруари.

Гостуването бе по инициатива и финансиране на Фондация Българска Памет и Министерството на външните работи на Република България. Театралните постановки трябваше да се състоят на 1, 2 и 3 февруари в Битоля, Щип и Струмица.

Вчера следобед получихме две известия в рамките на няколко минути от залите в Щип и Струмица за едностранно прекратяване на договорите за събитието, споделят от Фондация Българска Памет. А като причина са изтъкнати възникнали технически проблеми в театрите, свързани с електрическата система, покривната конструкция и отоплението.

От Фондацията посочват, че са се свързали и с театъра в Битоля, откъдето обаче не получили категоричен отговор дали представлението може да се проведе по план.

Поради това постановката "Вражалец" няма да гостува в Северна Македония, поне на този етап, споделят още от Фондацията и изразяват желание да направят всичко възможно да реализират идеята.

Припомняме, че преди няколко дни секретарят Християн Пендиков на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид бе пребит. Той бе опериран, а вчера излезе от реанимация в сравнително добро общо състояние.

Реакции имаше и от двете страни, като България привика своя посланик от РСМ. Той ще остане отзован докато РСМ не отблежи прогрес в борбата срещу актовете на омраза срещу българите в страната. По този въпрос Министерството на външните работи на РСМ в официално изявление изрази недоволство от тази стъпка, която счита за неоснователна, неаргументирана и непропорционална.

Скопие недоволно от последните действия на София

Скопие недоволно от последните действия на София

Изявление на македонското МВнР