Теодор Танков е шампион по математика от Азия оупън 2017 - AIMO. Това съобщи математикът Любомир Любенов, координатор на българското представителство на форума, информираха от Община Стара Загора.

Танков е ученик от старозагорската Природоматематическа гимназия "Гео Милев".

Той реши вярно 29 задачи и победи представителите на азиатския феномен Китай. Освен златния медал Теодор ще донесе в Стара Загора и купата за шампион на Азия, както и "Звездата на Азия" - награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна участник.

На Откритото първенство на Азия по математика, което се провежда в столицата на Малайзия - Куала Лумпур, младите български математици постигнаха грандиозен успех. Те ще се завърнат в страната с общо 7 златни, 8 сребърни и 4 бронзови медала. Останалите старозагорци също се представиха добре. Сред медалистите са още Христо Анастасов от 4 клас на СОУ "Максим Горки" - със сребърен медал, а Любен Карбанов и Михаил Михов от ПМГ "Гео Милев" са бронзови медалисти.

Общо 19 български ученици, от 3 до 12 клас, от София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Хасково и Добрич стигнаха до финала на престижния форум след квалификационните състезания - SASMO и "Математика без граници". Състезанието се проведе в Dewan Peperiksaan Universiti в Куала Лумпур върху 30 математически задачи за всеки клас, които участниците трябваше да решат за 120 минути.

Успехът на Теодор Танков е поредният на старозагорските математици на азиатския континент. През юли 2017 г. в Сингапур на състезанието Математическо предизвикателство - SIMOC Мирослав Минчев от 6 клас на ПМГ "Гео Милев" спечели сребърна купа за вицешампион, златен медал от индивидуалното и бронз от отборното класиране. Това е най-големият успех на старозагорските математици на състезания от последните седем години, след шампионските титли на Николай Белухов.