Шламохранилището в Перник вече е на края на експлоатационния си живот, но все още има някакви обеми, които може да се пълнят.

Има все още работа по строежа на новото.

Това обяви за сутрешния блок на БиТиВи Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Република".

По думите на Спасов някои от предписанията на МОСВ са изпълнени, а за неизпълнените се понася съответната административна отговорност. От септември 2016 г. има разрешение да се започне техническа и биологична рекултивация на това шламохранилище. Техническата част означава да се запълни обемът до 100%, да се изравни, за да може след това да бъде насипано с пръст и да се възстанови растителността, обясни Спасов.

ТЕЦ "Република" минава на газ заради аварията в шламохранилището

ТЕЦ "Република" минава на газ заради аварията в шламохранилището

Проверяват за екозамърсяване и река Струма

ТЕЦ "Република" е депозирала преди три месеца искане в общината за изграждане на ново депо, но такова разрешително все още не е дадено. Проектът за него е готов, но се очакват действията на държавните институции.

В момента, в който ни се издаде разрешение за строеж, ще го направим в рамките на няколко месеца, увери Спасов.

От своя страна кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че само бързата реакция на институциите е попречила да се стигне до по-голяма трагедия вчера.

Скъса се дига на шламохранилище на ТЕЦ-а в Перник
Обновена

Скъса се дига на шламохранилище на ТЕЦ-а в Перник

Евакуираха квартал "Калкас" в Перник

"Имахме късмет, че се разминахме с една огромна трагедия. Беше укрепена стената, за да се спре разливът. Късмет е, че това огромно количество влезе в един утайник, който е намира в по-ниската част. Там са тръби, които отвеждат вливащата се вода в река Струма. Ако утайникът беше прелял, трагедията щеше да бъде много по-голяма", каза Владимиров.

След вчерашните взети пет проби, две от тях показват превишение на електропроводимост от поречието на река Струма. Останалите показатели са в норма.