Ако се затвори ТЕЦ "Република" хората в Перник ще останат без топла вода и парно. След тази криза, която хората преживяха с липсата на вода, мисля че няма да е редно. Разговаряхме с ръководството на завода да спрат подаването на вода тук, защото тя утаява утайки, и да преминат на газ.

Това заяви екоминистър Емил Димитров - Ревизоро в Перник след като дига на шламохранилището се скъса, наводни части от кв. "Калкас" и създаде опасност от екокатастрофа. Хората от няколко блока в квартала бяха евакуирани, а движението по ключови булеварди в града - отклонено. 

Скъса се дига на шламохранилище на ТЕЦ-а в Перник
Обновена

Скъса се дига на шламохранилище на ТЕЦ-а в Перник

Евакуираха квартал "Калкас" в Перник

Котелът ще спре за известно време. От РИОСВ-София ще преценят за колко време, за да се оправят нещата. Перник ще ползва вода чрез газовия котел, който се намира в завода, обясни Димитров.

Запитан колко опасна е ситуацията, министър Димитров каза: "Шламохранилище. Все пак са утайки. Не е хубаво да бъдат в реката." Той се притеснява отровите да не стигнат до Гърция и припомни, че имаме язовир Лобош (Пчелина).

Екоминистър Емил Димитров обясни, че експерти от РИОСВ са изпратени да замерят нивата на замърсяване на водата, въздуха и най-вече - реките, които са в близост до шламохранилището - река Струма до язовир Пчелина, да видим дали ще премине през язовир Пчелина замърсяване, каза той.

"Надявам се да не са толкова големи екологичните щети. Шламохранилището е на завода в Перник, през последните години е имало 10-15 предписания какво да се направи и как да се направи", заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Снимка 478569

Източник: БГНЕС

Трябва да си укрепят бреговете на хранилището, да го ползват за извънреден режим, докато си оправят другото хранилище, добави той.

Според кмета на кв. "Калкас" Надка Павлова проблемът със шламохранилището е много отдавна. Аз съм кмет на населеното място от 2003 г. През 2006 г. имахме изключително голям проблем, сигурно всички местни институции го знаят. Писахме протестни писма за запрашаването.

Комплексното разрешително на ТЕЦ "Перник" (ТЕЦ "Република" - б.р.) беше удължено до 2012 г., след това - до 2016 г. Дигите са построени в последните 4 години, не знам точно как. Непрекъснато се настройват, за да поемат обема шлам, който ТЕЦ-а трябва да изхвърли. Никой не мисли, че тук живеят хора, че може да има авария, каза районният кмет.

Ако сутринта към 9 часа (когато се скъса дигата - б.р.) тук имаше деца, които спортуват всеки ден, както беше преди извънредното положение, не знам какво щеше да стане, каза тя. Първо да се погледне за хората, призова Павлова.

Снимка 478566

Източник: БГНЕС