Ситуацията в столицата е усложнена, след обилния снеговалеж в продължение на повече от 24 часа. Снежната покривка вече е над 30 см, а на места в южните райони на София и повече, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БГНЕС.
Екипите работят на терен без прекъсване през изтеклото денонощие. Около 200 машини са ангажирани в снегопочистването.

Продължават обработките на основните трасета, по които се преминава градският транспорт, който от сутринта се движи нормално при зимни условия. На места обаче има закъснения.

“В момента има проблеми по пътя Бистрица - Железница и автобусът за Мало Бучино също се отклонява по-рано преди линията. Почиства се на място. Няма електричество в Мърчаево и Подгумер. В момента работят екипите на ЧЕЗ. Непрекъснато получаваме сигнали за паднали дървета.” – информира кметът Фандъкова.

До момента са обработени 20 сигнала за паднали клони и дървета.

“Умолявам всички да се съобразят с тежките зимни условия и ако нямат спешна необходимост да не излизат навън с автомобилите си навън. След като спре снеговалежът, вече ще можем да влезем да почистим и във вътрешно кварталните улици. В момента обаче трябва да се осигури движението по основните трасета в града.” – допълни Йорданка Фандъкова.

Тя посочи също, че работата ще продължи през целия ден и през цялата нощ, за да може да се осигури и придвижването на хората през утрешния ден, за началото на работната седмица.

В момента се обработват и спирките на градския транспорт, започва почистване и на тротоарите, които са прилежащи към общински терени.

Фандъкова призова и гражданите да почистят тротоарите пред домовете си, пред офисите и магазините, за да може да се облекчи движението на пешеходците.

В кварталите, които са в подножието на Витоша положението е сериозно. Превантивно е спряно движението към Витоша, за да може да се почиства и да не се рискува с придвижването с автомобили. Към момента обаче няма движение и към Алеко и към Златните мостове.

Фандъкова посочи, че според прогнозите се очаква снеговалежът постепенно да намалява, което би позволило почистване и на вътрешните улици.

Кризисният център на Столичната община, където се приемат бездомни хора работи. През тази нощ са били приютени 156 души.
Заради прогнозата за ниски температури през следващите дни, Кметът призова хората да подават сигнали на 112 за бездомници, за да бъдат настанени в центъра.

Тя посочи също, че ситуацията ще продължи да бъде сложна и всички трябва да бъдат подготвени за това. Днес щабът за зимната обстановка отново ще заседава. В него участват както хора от общината, така и от Центъра за градска мобилност, екипи на КАТ “Пътна полиция”, ЧЕЗ, СДВР, пожарната.