Стотина души дойдоха пред парламента за протеста срещу промените в закона за електронните съобщения.

Под звуците на техно музика те развяват знамена на Европейския съюз, НДСВ, националния трибагреник и оранжеви знамена със зелена детелина.

Високо за издигнали плакати с наименованията на организациите си - Демократична гражданска инициатива и Българска национална радикална партия.

Над тълпата стърчат огромни картонени уши в знак на  несъгласие с текстовете от закона за електронните съобщения.

Организаторите са със светлоотразителни жилетки. За момента обстановката е съвсем спокойна, като не може и да става дума за паралел с протеста от преди една година.

В парламента дойде зам.-министърът на вътрешните работи Вучков. Очаква се да бъде сформира контактна група от протестиращите, която да проведе преговори с управляващите в парламента.

Протестиращите са категорични че подслушването е държавен тероризъм. Упреците им са насочени срещу ГЕРБ и Атака.

Протестиращите са в пространството между паметника на Цар Освободител и Студентския дом. При опънатото въже до паметника има цивилна охрана с червени ленти на ръцете, а на отсрещния тротоар до парламента има полицейско присъствие.

Няма ги обаче обичайните за протестите досега ограждения, тъй като законът за митингите беше променен.

По-рано сутринта около парламента бяха забелязани и няколко екипирани за сблъсъци полицаи.

Протестиращите са категорични, че промените в закона за електронните съобщения са агресивен метод за навлизане в живота на хората.

Ние не сме терористи и държавата е длъжна да защитава нашите права, подчертаха те и изтъкнаха, че протестът им не е събиране на политически партии, а израз на гласа на гражданското общество срещу потъпкването на правата на хората.

Те посрещнаха зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков със скандирания: „Аз не съм терорист, аз не съм терорист" и му заявиха, че исканията им са две - оттегляне на внесените предложения от ГЕРБ и започване на диалог без натиск.

От своя страна Вучков обеща, че новите текстове за промени в закона ще гарантират, че с данните събирани от комуникациите на хората няма да се злоупотребява.

„Никой не иска да превръща хората в терористи и да им вменява виновност", подчерта заместник-министърът и изтъкна, че целта на промените в закона е да се улесни разкриваемостта на престъплението. Той изрази надежда обсъжданията по текстовете да продължат без емоции и вижданията да се уеднаквят.