Не трябва да се променя закона, а да се направят институции, за да може това, което виждаме като девиантно поведение при непълнолетните, да може да има конкретни последици. Това каза Тихомир Безлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Темата, свързана с наказанията на непълнолетни извършители, излезе на преден план, след зверското убийство в Галиче на момиче от непълнолетен.

Припомняме, че вчера главният прокурор Иван Гешев, разпореди на прокуратурите да извършат извънредна проверка срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства.

Това се случи след разговор между бащата на убитото момиче в Галиче с премиера и главният прокурор. Тогава бе анонсирана и промяна в закона, с който да се ограничи редуцирането на наказанията за непълнолетни извършители.

След убийството в Галиче отменят задължителна редукция на присъда за малолетни

След убийството в Галиче отменят задължителна редукция на присъда за малолетни

Бащата на убитото момиче от Галиче Асен Руменов се срещна с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев

Според Безлов не е създадена никаква система, която да социализира такива деца. Той поясни, че Галиче е един доста краен случай. "Проблемът е, че насилието е доста разпространено в училищата. Международното проучване на PISA имаше целта да се направи проверка, колко от децата са били жертва на насилие в училище и България беше с едни от най-високите проценти", допълни Безлов.

Той допълни, че по данни за 2018 г на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред 700 са лицата, водени за отчет за тежки престъпление в детска педагогическа стая.

"Често в училище има психолог, но няма обратна информация какво се случва с тези деца, които са били периодични извършители на насилие", посочи още Безлов.

Тихомир Безлов допълни, че е сложно да се направи точна оценка затова колко от пълнолетните и малолетните са извършили престъпления, заради демографската криза.