Няма да има увеличаване на цената на електроенергията за бита след 1 април, когато изтича срока на наложения от правителството мораториум върху цените.

Това увери на изслушване в парламентарната комисия по енергетика председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

"Комисията има лостовете да не допусне повишаване на цената от 1 април и, ако има такова, от 1 юли", категоричен бе той.

Категоричността на намеренията на енергийната комисия да не допусне скок на цените на тока за бита идва обаче на фона на ръст на цените в цяла Европа. "Цената на природния газ се е повишила 10 пъти, цената на електрическата енергия почти в същия порядък. Основната причина за това е, че основната част от електроенергията в Европейския съюз идва от газови централи. Това е причината българката електроенергия да се изнася толкова успешно, защото имаме големи собствени находища от лигнитни въглища, позволяващо по-евтино производство", коментира Тодоров.

КТ "Подкрепа": Ограничете износа на ток

КТ "Подкрепа": Ограничете износа на ток

Инфлацията стигна 10% през февруари, мотивират се те

Има много голям натиск за повишаване обаче на цените на природния газ за потребителите, за което способстват рекордните цени на синьото гориво. Това респективно ще се отрази и на цените на парното, защото топлофикациите ни работят именно на газ.

Тодоров прогнозира успокояване на цената на природния газ при сценарий на разрешаване на конфликта в Украйна в обозримо бъдеще. И напротив - ако ситуацията между Русия и Запада ескалира, то последствията биха били непредвидими.

Заради рекордният скок на цените на тока за небитовите потребители има също така и предпоставки за повишаване на цените на ВиК услугите, тъй като ВиК дружествата са големи консуматори на ел. енергия.