Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов има две предложения за заместник-председатели на партията и заместник-председатели на Изпълнителната комисия по право - Томислав Дончев и Даниел Митов. Това стана ясно по време на Националното събрание на ГЕРБ по избор на заместник-председатели на ПП ГЕРБ и на Изпълнителната комисия по право.

Нашите партньори много внимателно ни гледат и слушат, че нямало ляво, нямало дясно, но една демократична Европа работи по този принцип - на големите евроатлантически семейства подчерта Борисов. Той иска да даде много ясен знак накъде върви ГЕРБ и на кои хора искат да приличат, на кои държави искат да приличат и към какво се стремят.

Бившият външен министър Даниел Митов благодари за номинацията му за заместник-председател на ГЕРБ, като очаква много работа. Той винаги е стоял на ясни позиции и винаги е принадлежал към българската десница. Приказките, че нямало ляво и дясно може да бъдат забравени, защото са политически лакърдии. В момента, в който трябва да решиш проблем на обществото, правиш стъпка, а тези философия биват леви, десни, центристки, консервативни, либерални и всеки, който влезе в политиката да решава проблемите на хората, влиза в парадигмите на ляво и дясно, обясни Митов.

Снимка 530356

Източник: ГЕРБ-Националния съвет

По думите му стоят геополитически предизвикателства и разделения. Както ГЕРБ, така и България трябва да заема ясни позиции и да стои на ясни принципи, уточни Митов. На него му направило впечатление, че вчера имало среща във формат Б-9 в Букурещ, в който държавите-членки на НАТО обсъждали геополитическите предизвикателства пред сигурността. На тази среща била приета декларация и е участвал президентът Румен Радев. След като е участвал, ние видяхме съобщение, което изобщо не съдържа духа и сърцето на тази приета декларация, посочи Митов.

Фандъкова и Николов вече не са замове, но не както Цветанов

Фандъкова и Николов вече не са замове, но не както Цветанов

Те остават най-заслужилите, каза Борисов

"Българският президент не само е скрил декларация, но се опитва да играе мошеническа игра на тука има, тука няма с геополитическите позиции на България", изтъкна Даниел Митов.

Защо президентът крие тази информация, какво започва да се случва в България. Накъде тръгва?, запита Митов.

Томислав Дончев благодари за доверието. Както всеки човек, без значение на колко години е, всеки ден трябва да учи нещо ново, да се развива и да бъде по-умен - същото е с политическите партии. Ние трябва да се опитаме да бъдем на висотата на обществените очаквания. Особен алгоритъм на българската политика е, че политически сили отглеждат радикални малцинства и да полагат още усилия да ги радикализират, изтукна Дончев.

ГЕРБ трябва да остане политическата сила, която мисли за всички и цялото общество, настоя Дончев. ГЕРБ трябва да върне разговора на ниво политическа прагматика, тъй като политиката в последното време се превърнала в скандали и сензации. Последната важна задача е ГЕРБ да бъдат по-добри от останалите, настоя Дончев.