"Топлофикация София" продаде за първи път ток на свободния пазар, съобщават от дружеството.

Фирмата завърши успешно първия си търг за продажба на електрическа енергия на Българската независима енергийна борса. Съгласно определения от борсата ден и час за участие в борсовия пазар, днес дружеството продаде 43 670 МВтч електрическа енергия на цена 99,23 лв. за МВтч, при заявени 99.00 лв. стартова цена. Това ще донесе над 4,33 млн. лв. приход на столичната Топлофикация до 30 юни 2020 г.

"Дружеството участва за първи път самостоятелно на борсовия пазар на електрическа енергия и успешното представяне ни дава увереност и за следващите ни участия през 2020 година", коментират от ръководството на дружеството.

"Решихме да излезем от рамките на консервативния подход чрез координатор на балансираща група, който досега прилагахме по отношение на търговията с електрическа енергия и считаме, че началото е добро. Така ще успеем да внесем повече финансова стабилност в работата на компанията. Подготвяме се през 2020 година да започнем изпълнението и на останалите набелязани от нас мерки за оздравяване на "Топлофикация София" ЕАД.", подчертават още те.

Кметът на София Йорданка Фандъкова написа във "Фейсбук", че купувач на енергията е "ЧЕЗ Трейд", а през следващите месеци дружеството ще продължи с активното участие на енергийната борса.

"В средата на 2020 г. изтичат договорите с "Гранд енерджи дистрибюшън" и "Топлофикация София" ще има и възможност, и опит да участва активно и самостоятелно на енергийната борса", отбелязва Фандъкова.