Национален митинг-шествие за отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" премина от НДК до Министерския съвет, съобщи БНР.

Участниците поставиха пред сградата на МС букет от изсъхнали бодли и започнаха да се разотиват. 

Очаква се техни представители да внесат в правителството декларация до премиера в подкрепа на своите искания. 

Организаторите от Движение "Напред" и синдикатите са единодушни, че трябва да бъде отстоявана идеята за силна българска енергетика.

Над 15 хил. души и 180 автобуса от страната пристигнаха до пилоните на НДК, откъдето тръгнаха съвсем организирано към пл. „Независимост".

В митинга участват депутати от Движение „Напред", ВМРО, Земеделски народен съюз, Лидер и Гергьовден, представители на синдикатите и комитета за защита на АЕЦ „Козлодуй".

Каузата, заради която всички хора са се събрали на площада, е, че България има нужда от нова енергийна стратегия.

По-късно пред Министерски съвет стана ясно, че стабилността на Югоизточна Европа и на Балканите преминава и през стабилната българска енергетика и че България може да бъде гарант за стабилността на Балканите единствено със стабилна енергийна система.

От трибуната бе заявено, че тази седмица исканията от днешния митинг ще бъдат връчени в постоянното представителство на Европейската комисия в София.

Сред исканията на присъстващите са намаляване на енергийната зависимост, да не се ограничава производството на електроенергия и минимален износ.

Полицията спря някои членове на партия „Свобода" с лидер Павел Чернев.
Те не бяха допуснати да участват в протеста. Полицейското присъствие в района на Министерски съвет е засилено, има прдставители и на жандармерията. 

Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" може да заработи отново в рамките на седмица, ако правителството се договори с Европейската комисия, обясни директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Той добави, че централата има ядрено гориво, с която блокът може да работи около пет месеца.
Според Генов 3 и 4 блок са били спрени неправилно и решението за това е било политическо.