Петиция, в която столичани искат да се премахнат подлезите, започна да събира подписи в интернет. Авторите й смятат, че пресичането на улици и булеварди в града трябва да става наземно, чрез изграждане на повдигнати пешеходни пътеки и поставяне на светофарни уредби.

Мотив за исканията е, че подлезите в момента са опасни, недостъпни и най-вече неподдържани. Според инициаторите на подписката подземните съоръжения са необосновани и излишни, а средствата, предвидени за поддръжката им, могат да бъдат пренасочени към други сфери. Освен това подлезите често се превръщат в обекти на вандализъм и дом на бездомници, липсва осветление и често хора стават жертви на престъпления, са останалите причини, посочени в петицията.

Софийски подлез е на път да рухне

Софийски подлез е на път да рухне

Опасността от срутване е като в Италия преди 2 години

Според активистите подлезите трябва да останат само там, където няма алтернатива или се намират до магистрален или скоростен път. Те обаче трябва да бъдат поддържани и охранявани от хора в активна работна възраст, а не от пенсионирани служители на МО или МВР, категорични са организаторите на петицията.