Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда (ГИТ) започват широко мащабно проучване във всички предприятия за това, как се спазват изискванията за условия на труд и работа.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в рамките на международна конференция, посветена на прилагането на разпоредбите за здравословни и безопасни условия на труд.

Младенов поясни, че целта на проучването е да се види какво е необходимо да се промени в законодателството, как да се пренастроят контролните органи, така че да бъдат по-ефективни.

Социалният министър отбеляза, че в момента около 80 % от предприятията имат оценка на риска, програми за управление на риска, имат служби по трудова медицина и съответни органи или служители, които следят за условията на труд, но това е само формалната страна на въпроса. Затова е необходимо да се проведе мащабното проучване, подчерта Младенов.

Статистиката: 100 души стават жертва на работното си място годишно. 6% от БВП се губи заради трудови злополуки.

Той съобщи още, че ще бъдат предложени законодателни промени, които засилват контрола по отношение на условията на труд. Според министъра приетия преди две години закон за инспектирането на труда е неефективен.

България има нужда от силни контролни органи, регламентирани със закон", категоричен е Тотю Младенов. Инспекторите трябва да имат достатъчно права и да бъдат максимално независим, за да могат да влияят върху спазването на изискванията за условия на труд в предприятията, смята министърът.

В рамките на конференцията, която ще продължи и утре, експерти от различни институции дискутират по проблемите на условията на труд в България и Белгия.