Три романа печелят Голямата награда на Конкурс “Развитие” за нов български роман.

До това безпрецедентно решение в 6-годишната история на конкурса журито стигна, след като прецени, че и трите текста са коренно различни един от друг, но напълно достойни да се нарекат най-добър нов роман на годината.

В култовото за поколения студенти “Яйцето” в СУ “Св. Климент Охридски” журито в състав проф. Ивайло Знеполски-председател, проф. Боян Биолчев, проф. Валери Стефанов, Георги Господинов и Алек Попов присъди Голямата награда на:
Теодора Димова - “Майките”
Мая Вуковска за “Unplugged”
Едвин Сугарев за “Невъзможните убежища на поезията”.

Авторите получават по 1000 лева парична премия, статуетка и издаване на творбите.

"Искам да благодаря на корпорация “Развитие”, че организира за шести път този конкурс, който подпомага българската литература".
Това заяви Теодора Димова. Тя изказа и специални благодарности и на авторитетното жури за решението му.

“Благодаря на корпорация “Развитие” и на журито на конкурса не заради наградата, а заради тази дейност, която развива и която е страшно важна за българската култура”, каза от своя страна Едвин Сугарев.
“Смаян съм от тази награда, не я очаквах. Всъщност аз съм новак в този занаят и това е първият ми прозаичен опит, като се изключат една дузина приказки, писани преди двадесетина години. Наградата е много стимулираща за мен”, допълни Сугарев.

Третият награден автор – Мая Вуковска, в момента е извън България и наградата ще й бъде връчена по-късно.

Главният мениджър на корпорация “Развитие” Александър Александров благодари на всички участници в конкурса и на компетентното жури.
Той пожела успех на отличените творби и изрази надежда, че в бъдеще от този конкурс ще се роди истинският български бестселър.

Припомняме, че сред номинираните творби бяха още “Опит за екстаз” на Димитър Бочев и “Образцов дом” на Ваня Щерева.