Бракониери убиха зубър край Разград - сред тях има и дългогодишен служител на ловното стопанство "Воден", където се отглеждат защитените животни, известни още като "европейски бизон". За престъплението са задържани трима души, съобщава БНТ.

Уточнява се, че горски служители са открили останките на убитото животно при редовен обход на землището в село Черковна. Ветеринарен лекар е установил, че става дума за женски бизон.

Директорът на Държавното ловно стопанство "Воден - Ири Хисар" инж. Кирил Колев заяви, че става дума за "изключително вандалски акт".

"Заобиколили са животното с кучета и е прободено с копие. Като рисунка от пещера Магурата." - коментира окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

Допреди няколко дни екземплярите от най-едрия европейски бозайник в България са 63, като 56 от тях са в ловно стопанство "Воден".

Източните Родопи вече са дом на 11 зубъра

Източните Родопи вече са дом на 11 зубъра

Към стадото се присъединиха двата зубъра, пристигнали у нас през октомври

За броени часове полицаите от Разград стигат до извършителите - трима мъже от съседното село Дянково. Единият се е грижел за животните в ловното стопанство. Колегите му са изненадани от постъпката му.

Директорът на ловно стопанство "Воден" инж. Кирил Колев увери, че служителят ще бъде уволнен.

Другите двама мъже са с богато криминално досие. Осъждани са за увреждания на имущество, кражби и незаконна сеч.

След обиска в домовете на заподозрените са иззети 15 кучета, обучени за бракониерски лов.

От прокуратурата в Разград коментираха, че са необходими законови промени, защото предвиденото максимално наказание за подобни престъпления е едва до 3 години затвор и глоба до 10 хиляди лева.

Източните Родопи стават дом на още два зубъра

Източните Родопи стават дом на още два зубъра

С тях стадото вече наброява 11 животни

Зубърът, наричан още европейски бизон, е един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но с много усилия може да бъде и възстановен.

в Разградско. До 1990 г. в България зубри се развъждат единствено в ловното стопанство "Воден", като броят им е 160, но той постепенно намалява. В последните години по програма за възстановяване на вида зубри се заселват и в Източните Родопи в дивечовъден участък "Студен кладенец". Световният съюз за защита на природата класифицира зубъра като застрашен вид през 1996 г.