Два зубъра пристигнаха в Източните Родопи в края на миналата седмица, съобщават от фондация "По-диви Родопи".

Новите попълнения са дарение от два европейски зоопарка - унгарският зоопарк Сощо край град Ниредхаза и Братиславския зоопарк в Словакия. С тях стадото вече наброява 11 животни.

От фондацията напомнят, че миналата година за първи път от столетия в Родопите се е родило първото зубърче на свобода, а това лято стадото е нараснало с още две малки.

Предстои животните да се адаптират към района.

Второ зубърче се роди на свобода в Източните Родопи

Второ зубърче се роди на свобода в Източните Родопи

То е мъжко и е родено в Деня на детето

Зубърът, наричан още европейски бизон, е един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но с много усилия може да бъде и възстановен, посочват от "По-диви Родопи". Зубърът е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. В Студен кладенец зубрите съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и други редки и застрашени видове животни и птици.

Възстановяването на зубрите в Родопите е съвместна инициатива на Национално ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България (НЛРС-СЛРБ и Фондация "По-диви Родопи". То е от част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи. Двата зубъра са осигурени със съдействието на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.

От 5 години зубри живеят в Източните Родопи

От 5 години зубри живеят в Източните Родопи

Стадото вече наброява 7 животни